1. home
  2. Articole
  3. Citricele

Citricele, un aliat împotriva frigului

Anotimpul rece e în toi, iar asta înseamnă, uneori, și lucruri mai puțin plăcute, capabile să ne dea peste cap viața de zi cu zi: frig, răceli, gripe, guturai. Din fericire, citricele care ne-au parfumat casele pe timp de sărbătoare au rămas și ele cu noi, e încă sezonul lor și, după cum vom vedea, ele se pot dovedi a fi aliatul perfect în lupta cu anotimpul rece.


Lămâile, portocalele, mandarinele, clementinele și toate “surorile” lor - familia citricelor nu este doar savuroasă, ci și plină de vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la o stare de sănătate optimă, așa că ar trebui să profităm de beneficiile ei din plin, mai ales în această perioadă a anului.


Citricele sunt o excelentă sursă de vitamina C, cunoscută și ca acid ascorbic, atât de importantă în prevenirea răcelilor și gripelor cu care ne confruntăm în anotimpurile reci. Mai mult decât atât, vitamina C, prezentă din belșug în citrice, nu contribuie doar la prevenirea răcelilor, sprijinind întărirea imunității, ci și la scurtarea duratei lor, atunci când acestea s-au instalat deja, ameliorând simptomele care ne fac să ne simțim rău.


Cum le putem introduce mai mult în alimentația noastră de zi cu zi, pentru a ne bucura din plin de beneficiile pe care le aduc? Cea mai simplă modalitate de a le consuma este, evident, aceea în stare proaspătă, spre exemplu, ca o gustare între mese. Apoi, le putem adăuga în feluri de mâncare la fel de simple, precum salate mixte, cu frunze verzi, avocado sau pui. Ne putem începe ziua cu un pahar de suc de citrice proaspăt stors, consumat la micul-dejun, care să ne ofere energie pentru întreaga zi. Mulți experți recomandă ca imediat după trezire să consumăm o ceșcuță de apă călduță combinată cu suc de lămâie proaspăt stors. Ceaiul cald îndulcit cu o linguriță de miere și o felie de lămâie sau portocală contribuie și el la o stare de bine atunci când ne confruntăm cu răceli, gripe sau guturai sau doar când dorim să le preîntâmpinăm.