1. home
  2. PENNY | Arhiva reviste "Cu PENNY la masa"

Cu PENNY la masa de primăvară!
2023



Știm că zilele sunt complicate, iar anii din urmă au fost tot mai provocatori...Ca să sfidezi trecerea rapidă a timpului, îți oferim și în acest număr 10 rețete gata în 30 de minute, ca să poți petrece mai multă vreme cu cei care îți sunt dragi sau să te ocupi și de alte lucruri care îți fac plăcere.

Dacă iarna a fost blândă, sperăm ca nici primăvara să nu se lase mai prejos și să fie sprințară, veselă și colorată. Avem nevoie de optimism, avem nevoie de reînnoire, de un gând pozitiv, o privire caldă și o vorbă bună. Știm că zilele sunt complicate, iar anii din urmă au fost tot mai provocatori...


Ca să sfidezi trecerea rapidă a timpului, îți oferim și în acest număr 10 rețete gata în 30 de minute, ca să poți petrece mai multă vreme cu cei care îți sunt dragi sau să te ocupi și de alte lucruri care îți fac plăcere. Și pentru că tot am amintit de provocările ultimilor ani, chiar dacă nici acesta nu se arată neapărat roz, îl putem colora noi. Ți-am pregătit în acest scop câteva rețete cu buget redus, ca să uiți de grija zilei de mâine, și o mulțime de preparate colorate, cu legume proaspete de sezon. Mizează așadar pe verde, pentru un supliment de sănătate.


 Ai în plus câteva propuneri delicioase de salate de primăvară, care pot deveni favoritele tale. Mai mult, gătitul se poate transforma într-o joacă de copil, dacă ai poftă de distracție în familie. Îți venim în întâmpinare cu câteva rețete pentru copii și îți propunem să-ți ajuți prichindelul să se transforme într-un mic chef. 


Și dacă tot vorbim de culoare și de activități la care să participe întreaga familie, ei bine, decorațiunile pentru Paști, de la vopsitul ouălor la împodobirea casei, pot constitui motivul perfect pentru zâmbete și voie bună. La Școala de bucătărit ai de data asta cea mai simplă metodă de a face perfect ouă poșate, pe care le poți combina cu o mulțime de ingrediente pentru o gustare de neuitat, iar ca să te bucuri tot anul de aromele primăverii, îți punem la dispoziție câteva sugestii de băuturi de sezon.


Și pentru că această ediție e una festivă, îți propunem să încerci rețetele speciale pentru Paști, de la aperitive la feluri principale și deserturi, care vor fi cu siguranță apreciate de toți. Pe lângă ouă roșii, poți ciocni și un pahar cu băuturi preparate în casă, cu sau fără alcool. Să ai o primăvară minunată și un Paște fericit cu PENNY la masă!


Aici rezolvarea sudoku.

Aici rezolvarea integramei.

Clătite cu spanac și ouă poșate

Batonașe de curcan

Ouă Benedict

Friptură de miel


4-6 PORȚII | PREGĂTIRE: 15 MINUTE | PREPARARE: 1 ORĂ ȘI 30 DE MINUTE

1 kg pulpă de miel
4 căței usturoi, zdrobiți
1 lingură rozmarin
2 lingurițe cimbru
4 linguri ulei
sare și piper, după gust
1 kg cartofi noi, curățați

Preîncălzești cuptorul la 200° C. Legi carnea cu ață de bucătărie, cât să aibă o formă cât mai regulată. Într-un bol mic, amesteci usturoiul cu rozmarinul, cimbrul, sarea, piperul și 2 linguri de ulei. Cu acest amestec ungi bine carnea, pe toate părțile.

 Așezi cartofii noi într-o tavă de aragaz, îi stropești cu restul de ulei, amesteci, cât să fie acoperiți cu ulei. Așezi carnea în mijloc, peste cartofi, și dai tava la cuptor circa 1 oră jumătate.

Lași la răcorit, tai ața de la friptură, porționezi și servești imediat.

Prăjitură cu morcovi

10-12 PORȚII | PREGĂTIRE: 15 MINUTE | PREPARARE: 45 DE MINUTE | AȘTEPTARE: 45 DE MINUTE

4 ouă
350 g zahăr
450 g făină
2 lingurițe bicarbonat
2 lingurițe praf de copt
1 linguriță scorțișoară
1 vârf de cuțit de sare
200 ml ulei
600 g morcov, ras
200 g mix de nuci, alune, migdale, tocate

Pentru glazură:
250 g cremă de brânză
200 g zahăr pudră
100 g unt, moale
2 lingurițe esență vanilie

Preîncălzești cuptorul la 180° C. Tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Mixezi la robot zahărul cu uleiul, cca 1 minut. Adaugi morcovul ras și ouăle, amesteci, apoi pui și restul ingredientelor și continui să mixezi până se omogenizează. Torni compoziția în tavă și daila cuptor 45 de minute. Când e gata, o scoți din cuptor și o lași la răcit complet.

 Pentruglazură, bați untul cu crema de brânză, vanilia și pui treptat zahărul pudră. Mixezi până când obții o cremă spumoasă, pe care o întinzi pe toată suprafața prăjiturii. Lași la rece 30 de minute, apoi o porționezi și servești.

Cu PENNY la masa de iarnă!
2022



Iarna este anotimpul în care ne adunăm la povești cu mic, cu mare în cel mai cald și aromat loc al casei, bucătăria, locul unde se pregătesc minuni care mai de care, cât ai bate din palme. Timpul pare tot mai zgârcit cu tine? Nu-i bai: avem ca de obicei 10 rețete gata în 30 de minute, pe care le poți încerca ori de câte ori ești pe fugă și în pană de imaginație.

Și cum trăim vremuri care ne provoacă să strângem cureaua sau să economisim energia, ai și cateva propuneri de mâncăruri pe care să le prepari cu ce ai prin frigider sau la îndemână în casă, fără să mai fie nevoie să ieși mereu la cumpărături. Vrei să mai reduci din cheltuieli? La rubrica Un ingredient, 4 rețete am ales pentru tine câteva minunății cu cartofi – aliment și sățios, și ieftin, și delicios. E frig? Încălzește-te cu una dintre sănătoasele supe & ciorbe de sezon.


Te-ai întrebat vreodată de unde vine o rețetă? Cum a ajuns un anume ingredient de nelipsit în mai multe bucătării ale lumii? Istoria culinară ne arată că rețetele circulă, adăugite, personalizate, fără granițe și fără limite, dintr-o țară în alta, dintr-o regiune în alta, dintr-un oraș în altul, dintr-o comunitate în alta, de la o familie la alta, din generație în generație. 


Ce e autentic? Ce e tradițional? Ei bine, există întotdeauna și un specific dat de gusturile locale, de tendințe, de vremuri. Producătorii noștri locali ne răspund la întrebări și ne dezvăluie câteva din secretele lor. Altminteri, ceea ce dă specificul culinar al unei zone poate fi preferința pentru un anume aliment, alteori domină un condiment sau o aromă care e pe gustul tuturor celor dintr-un anumit spațiu, iar uneori diferă modul de preparare. 


Și, ca în fiecare număr, de astă dată poți învăța la Școala de bucătărit cum să faci cea mai bună mămăligă și câte feluri apetisante poți prepara din ea. Mai mult decât atât, în această ediție ai la dispoziție cele mai savuroase rețete pentru Crăciun și Revelion, de la aperitive la feluri principale și deserturi pe măsura celor mai frumoase sărbători ale anului. Unde mai pui că poți ciocni și un pahar cu delicioase băuturi de sezon


Nu ne mai rămâne decât să-ți urăm un An Nou fantastic și sărbători de poveste cu PENNY la masă!

Aici rezolvarea sudoku.

Aici rezolvarea integramei.


Chiftele din cartofi cu usturoi

Clatite cu carne în sos

Salată cu ciuperci și maioneză

Rață cu portocale

Preîncălzești cuptorul la 200° C. Pregătești o tavă pentru friptură. Într-un bol, mixezi zeama de lămâie cu coaja rasă de portocală, 1 sfert de ceapă, usturoiul granulat, vinul alb, uleiul, sare, piper, maghiranul și rozmarinul. Cu amestecul obținut, ungi bine rața și pe interior și pe exterior, până când îl termini.



În cavitatea raței, pui restul de ceapă, jumatățile de portocală și lămâie, sferturile de măr, și îi legi cu sfoară picioarele cât mai strâns. O așezi în tavă, pui pe lângă ea cățeii de usturoi, torni și sucul de portocale și dai la cuptor aproximativ 2 ore și jumătate, până se rumenește frumos.



Din timp în timp, mai deschizi cuptorul și mai pui cu lingura peste rață din sosul din tavă. Dacă scade cu totul, poți completa cu apă sau cu suc de portocale, dupa dorință. E gata când se rumenește bine (trebuie să fie brun-arămie).



Când rața e gata, o lași la răcorit câteva minute, apoi transferi pe un platou de servire, pe care așezi și felii de portocală (opțional). Strecori sosul rămas în tavă, râcâind și de pe margini, și îl pui într-o crătiță, la foc mediu. Adaugi sucul de portocale proaspăt, vinul și lași pe foc până scade cam la jumăte, amestecând din când în când. Torni și Martini și mai lași 2 minute.



Separat, combini amidonul cu untul topit și-l pui în sos printr-o strecurătoare. Reduci flacăra și amesteci până când obții consistența dorită. Torni sosul peste rață, porționezi și servești, alături de varza roșie ori bulete din piure de cartofi sau orice altă garnitură preferi.

Ingrediente:

1 rață întreagă, curățată de măruntaie (cca 2 kg)
1 ceapă, tăiată în sferturi
2 portocale, tăiate jumătăți

250 ml suc de portocale, proaspăt stors

zeamă de la 1 lămâie

2 lingurițe coajă rasă de portocală

1 măr, tăiat în sferturi

4 căței usturoi

1 linguriță usturoi granulat

2 linguri ulei

50 ml vin alb

½ linguriță maghiran măcinat

½ linguriță rozmarin măcinat

sare și piper, după gust

Pentru sos

50 ml Martini

100 ml vin alb

500 ml suc de portocale

2 lingurițe amidon de porumb

20 g unt

câteva boabe de piper

felii de portocală, pentru servire (opțional)

Cușma lui Moș Crăciun

Preîncălzești cuptorul la 180° C. Tapetezi o tavă de 12 brioșe cu hârtie de copt specială. Într-un castron, combini făina cu praful de copt, bicarbonatul și sarea. Mixezi apoi la robot faina, zahărul și cacaua.


 Pui untul, amesteci, apoi adaugi iaurtul, vanilia și ouăle și continui să mixezi până se omogenizează. Cu o lingură iei din compoziție și umpli fiecare formă de brioșă. Dai tava la cuptor 20 de minute sau pâna trece testul scobitorii.


Între timp, prepari crema mixând untul cu crema de brânză, zahărul pudră și vanilia până obții o cremă lucioasă și tare. Transferi o treime într-un bol mai mic și o dai deoparte. Peste restul adaugi colorantul și amesteci până obții o culoare roșie intense și uniformă. Pui compoziția într-un poș.


Când brioșele sunt gata, le lași la răcit complet, apoi le scoți din tavă, le așezi pe un platou și le decorezi, rotind poșul în forma conică a unei căciuli (cușme). Pui apoi în poș crema albă păstrată și decorezi marginile brioșelor cu mici fulgi albi. La final, faci câte un moș alb fiecărei cușme și presari zahărul roșu pe crema roșie, pentru un plus de efect.

Ingrediente:

150 g făină
150 g zahăr
100 g unt (trebuie să fie rece)
50 g cacao
3 ouă
300 g iaurt (de vacă sau oaie)
1 linguriță praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 vârf de cuțit sare
1 linguriță esență vanilie

Pentru cremă

110 g unt (la temperatura camerei)
450 g cremă de brânză (2 pachete)
400 g zahăr pudră
1 linguriță esență vanilie
colorant alimentar roșu
1 lingură zahăr tos roșu

Cu PENNY la masa de toamnă!
2022

Deși poate că mai ai încă în urechi ecourile valurilor care se sparg la țărm sau mai simți în tălpi mângâierea fină a nisipului, deși încă mai tragi de visul de a te trezi dimineața în aer curat de munte sau având sub ochi albastrul lucind al unei ape, ei bine, toamna te trage de mânecă și-ți amintește că a sosit timpul să sune iar clopoțelul.

Da, venirea toamnei marchează totodată și începutul unui nou an școlar. Prin urmare, pe lângă obișnuitele 10 rețete gata în 30 de minute, pe care le poți prepara când ești în pană de timp sau de inspirație, dar și pentru un mic dejun delicios, ți-am pregătit și câteva sugestii, adunate sub titlul: Pachețelul de la școală. 


În plus, citește și care sunt cele mai bune alimente pentru școlari, ca să știi cum să-ți ajuți copiii să facă față noilor provocări. Și fiindcă toamna, după o binemeritată vacanță, cu toții revenim la serviciu cu forțe proaspete, cu mai multă energie și cu dorința de schimbare în bine, am adunat pentru tine cele mai savuroase rețete cu legume și fructe, din fiecare regiune a țării, ca să celebrăm cum se cuvine Sărbătoarea recoltei. 


Așa cum te-am obișnuit, la Școala de bucătărit, poți descoperi de data aceasta cum să prepari pas cu pas sosul béchamel, pe care să-l asociezi cu diferite mâncăruri, după bunul plac. Mai mult decât atât, vei descoperi în această ediție și o mulțime de propuneri pentru deserturi de sezon, îmbogățite cu fructe de pădure, dovleac, prune sau struguri. 


Și asta nu e tot, căci nu e zi pe care să n-o poți transforma în sărbătoare când ai în casă o licoare parfumată, cu alcool sau fără, fie că e vorba de un pahar de afinată, fie de un cidru fierbinte. Găsești rețetele la rubrica Băuturi de sezon, iar la secțiunea Un ingredient, 4 rețete te poți bucura de aroma inconfundabilă a vinetelor.


Și pentru că orice revenire la muncă sau la școală presupune nu doar multe activități, ci și mai multă energie, îți amintim că adesea o găsești în alimentele cu care te hrănești. Prin urmare, bucură-te de forțe proaspete pentru cât mai multe realizări, cu PENNY la masă!



Aici rezolvarea integramei.

Frittelle din dovlecei cu sos de castraveţi

Creveţi în sos de usturoi și smântână

Pui cu mozzarella și sos de roșii

Gulaș de vită

Într-o cratiță încăpătoare, încingi uleiul și sotezi ceapa, până când devine translucidă. Adaugi carnea și o sotezi până își schimbă culoarea. Condimentezi cu sare și piper, apoi pui paprika și amesteci.


 Micșorezi focul, adaugi o cană de apă, amesteci, acoperi vasul și lași la foc mic circa o oră-o oră și jumătate, amestecând din când în când și adăugând apă ori de câte ori se evaporă. După ce fierbe carnea, adaugi morcovii, ardeii, țelina și cartofii. Pui apoi roșiile tocate și usturoiul și amesteci. 


Completezi vasul cu apă cât să acopere toate legumele și carnea. Lași să fiarbă bine, la foc mic, 40 de minute. Adaugi chimenul, potrivești de sare, piper și boia, adaugi pătrunjelul tocat și oprești focul. 


Lași să se răcorească 15 minute, apoi servești.




Ingrediente:

  • 800 g carne de vită, tăiată cuburi
  • 3 linguri ulei
  • 2 cepe roșii, tocate mărunt
  • 4-5 cartofi, tăiați cuburi mari
  • 3-4 morcovi, tocați mărunt
  • 2 roșii mari, decojite și tocate cubulețe
  • 2-3 ardei grași colorați
  • 1 ardei kapia,
  • ½ legătură pătrunjel verde, tocat mărunt
  • 1 tulpină de țelină, tocată mărunt
  • 4 căței usturoi, zdrobiți
  • 3 linguri paprika
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • sare și piper, după gust

Găluște cu prune

Fierbi cartofii în coajă, până îi poți străpunge cu furculița. Îi lași la răcorit, apoi îi decojești și îi dai pe răzătoare sau îi zdrobești până obții un piure fin. Nu trebuie să rămână bucăți de cartof mai tare în acest piure. Lași la răcit complet. 


Speli prunele și le tai jumătăți, îndepărtând sâmburii. Într-un castron încăpător, pui piureul de cartofi, adaugi untul topit, un praf de sare, făina și grișul și amesteci până se omogenizează. Pui și oul, amesteci din nou până obții un aluat ușor lipicios. 


Împarți aluatul în 12 porții, pe care le aplatizezi ca să obții 12 cercuri. Lipești jumătățile de prună ca să formeze un întreg, apoi, cu mâinile înfăinate, îmbraci prunele în aluat, modelând în palme până obții o bilă cât mai rotundă. Nu trebuie să pui prea multă făină, pentru că aluatul trebuie să rămână lipicios, dar trebuie să ai grijă să lipești bine toate marginile, să nu existe fisuri prin care să intre aerul. 


Într-o oală, pui la fiert apă, în care pui restul de sare. Când dă în fiert, pui găluștele și le lași la foc 12-15 minute. Ele trebuie să plutească. Între timp, prepari cuvertura de pesmet: topești într-o cratiță untul, adaugi pesmetul și alunele măcinate și amesteci continuu, la foc mediu, până când pesmetul capătă o culoare ușor arămie. 


Adaugi zahărul și scorțișoara, amesteci și iei de pe foc. Cu o spumieră, scoți găluștele din apa în care au fiert și le pui în cratița cu pesmet, răsucindu-le pe toate părțile până sunt complet acoperite.


Ingrediente:

  • 500 g cartofi
  • 12 prune
  • 125 g făină
  • 3 linguri griș
  • ¼ linguriță sare
  • 1 ou
  • 20 g unt topit
  • Pentru cuvertura de pesmet:
  • 40 g unt
  • 50 g pesmet
  • 50 g alune măcinate
  • 30 g zahăr
  • ¼ linguriță scorțișoară
  • 1 lingură zahăr pudră, pentru decor

Cu PENNY la masa de vară!
2022

Vacanța a început deja de ceva vreme pentru copii, iar gândurile tale sunt cu siguranță la destinațiile pe care vrei să le vezi sau pe care le-ai vazut și le duci deja dorul.

Iunie a fost spectaculos de caldă, iar lunile care urmează stau sub semnul soarelui și al ploilor scurte, răcoritoare. Cum e tot mai greu să zăbovești prin bucătărie, ți-am pregătit un număr cu rețete ușoare, care nu necesită deschiderea cuptorului, ba multe dintre ele nu cer nici aprinderea focului. Sau, dacă tot îl aprinzi, atunci să fie vorba de grătar, la umbră, în curte, în camping sau în natură.



Așa cum știi, ai la îndemână 10 rețete gata în 30 de minute, din care poți alege un desert răcoros sau o salată sațioasă și numai bună pentru dietă. Ca să te inspiri în meniul zilnic, dar și ca să te plimbăm cu gândul prin cele mai iubite destinații de vacanță, îți propunem în acest număr la rubrica “Tu ce mai gătești??”, o mulțime de rețete din bucătăria lumii. La școala

de bucătărit, ai indicații despre cum să prepari pas cu pas diverse sosuri (dressinguri pentru salate) numai bune de încercat.


Nu lipsesc din revista nici grătarele pe care le-am amintit deja, înghețatele răcoritoare și deserturile cu fructe de sezon. Vei descoperi, de asemenea, câteva sugestii de băuturi, pentru a te răcori oricând îți poftește inima cu un pahar îmbătat cu aromele verii. În plus, ai parte și de opiniile unor specialiști ai vinului în rubrica “Vizită la cramă”.


 Și pentru că, oricât de grele ar fi vremurile, nimic nu se compară cu momente de relaxare pe care le trăiești în vacanță, fie ea și petrecută în oraș, bucură-te de tot ce-ți oferă clipa, savurează o mâncare ușoară sau un pahar de vară, afară sau în casă, cu penny la masă!

Ardei grași umpluți cu brânză

Salată de pepene verde

Clătite cu nuci și miere

Cornulețe cu șuncă și mozzarella

Preîncălzești cuptorul la 200° C. Tapetezi cu hârtie de copt tava aragazului.


Tai aluatul în 12 pătrate egale. Fiecare pătrat îl tai pe diagonală. La baza fiecarui triunghi format pui câte o lingură de umplutură (șuncă, în amestec cu mozzarella) și rulezi către vârf, la final răsucind ușor capetele. Procedezi la fel pâna termini. 


Așezi cornulețele astfel obținute în tavă. Le ungi cu ou bătut șile presari cu mac sau susan. Dai tava la cuptor circa 30 de minute sau până când se rumenesc frumos. 


Le servești calde sau reci.


Ingrediente:


  • 1 foaie aluat proaspăt
  • 150 g șuncă de Praga, tocată cubulețe
  • 150 g mozzarella rasă
  • 1 ou bătut
  • mac sau susan, pentru decor

Spumă de căpșuni cu bezea italiană

Într-o cratiță, la foc mediu, pui apă, adaugi zahărul, amesteci până se dizolvă și se îngroașă, fără să se întărească.Trebuie să obții un sirop bine legat (ca la dulceață). 


Separat, bați albușurile cu sarea, într-un bol de inox (cel mai potrivit e să mixezi la robot), până când obții o spumă tare. Adaugi vanilia, apoi începi să torni în fir subțire siropul, continuând să mixezi 10-15 minute până când castronul începe să se răcească (siropul numai e fierbinte), iar crema devine tot mai lucioasă și mai fermă. 


Într-un vas înalt, mixezi căpșunile bine scurse de apă cu un mixer vertical, până obții un piure. Încorporezi treptat piureul de căpșuni în crema de albuș. Pui vasul la frigider 3 ore, apoi porționezi în pahare sau cupe și servești spuma rece, decorată cu căpșuni proaspete.




Ingrediente:


  •  500 g căpșuni, curățate și tocate mărunt
  • 250 g zahăr
  • 4 albușuri
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 linguriță esență vanilie
  • 125 ml apă
  • 4 căpșuni, tăiate jumătăți, pentru decor

Cu PENNY la masa de primăvară!
2022

A venit momentul să ne lepădăm de hainele grele ale iernii, să ne scuturăm de gândurile mohorâte, de amintirile urâte din pandemie și să ne uităm cu încredere și speranță la zilele care vin.

Uneori lumea în care trăim ne rezervă surprize nu din cele mai plăcute și dintr-o dată învățăm cât de important e să apreciem cele mai simple daruri pe care le avem: sănătatea și pacea. Dar din aceste lecții trebuie să ieșim învingători, mai hotărâți în drumul nostru, mai înțelepți, mai buni și mai atenți cu semenii noștri. Pentru asta e nevoie sa îmbrățișăm schimbarea care ne face bine, indiferent câte eforturi ar presupune. 


De aceea îți venim în ajutor, în aceasta ediție, cu propuneri pentru un stil de viață sănătos, cu rețete speciale pentru dietă, care să te ajute să topești kilogramele, fie că optezi pentru o cură de detoxificare sau pentru una bazată pe proteine. În plus, am cules informații și despre cele mai eficiente alimente în lupta cu kilogramele, ca să știi ce să pui pe lista de cumpărături. Nu lipsesc, așa cum te-ai obișnuit, nici cele 10 rețete gata în 30 de minute, care sunt bazate de această dată nu doar pe timpul scurt de preparare, ci și pe ingrediente de sezon. 


Pentru iubitorii sportului, avem acum rubrica ”Fotbal pe pâine”,cu câteva rețete internaționale numai bune de savurat înainte de meci. Iar daca ești începătoare în ale gătitului, la școala de bucătărit îți spunem cum să faci cu mâinile tale maioneză. Mai mult, în rubrica ”Un ingredient, patru rețete”, avem de astă dată preparate cu unt, care pot deveni rapid favoritele familiei tale. 


Și fiindcă Învierea e cea mai importantă sărbătoare a primăverii, ai în această ediție o mulțime de rețete speciale pentru Masa de Paști, fie că e vorba de pască, de tehnicile de decorare a ouălor sau de delicii sărate ori dulci. Savurează-le pe toate măcar din priviri și hai să ciocnim un ou roșu în speranța unei lumi mai bune, care începe cu fiecare dintre noi. Să ne bucurăm așadar de bucate, de sănătate și de pace cu PENNY la masă!



Aici poți vedea rezolvarea integramei.
Aici poți vedea rezolvarea sudoku.

Și nu uitați, revista Cu PENNY la masă se găsește în toate magazinele PENNY din țară.

Pui cu brocoli

Clătite cu brânză și mărar

Chiftele grecești cu sos

Drob de pui

Preîncălzești cuptorul la 180° C. Tapetezi o tavă de cozonac cu hârtie de copt. Într-o cratiță, pui la fiert inimile și pipotele în apă cu puțină sare și piper, la foc mediu. Lași până când fierb bine, apoi le strecori și le lași la răcorit. 


Separat, încingi într-o tigaie uleiul și sotezi ficatul aproximativ 10 minute, până când se rumenește. Scoți ficatul deoparte și în aceeași tigaie, sotezi ceapa aproximativ 5 minute, potrivești de sare, apoi adaugi și ceapa verde. Dupa 2 minute oprești focul și lași la răcorit.

Toci apoi pipotele, inimioarele și ficatul cât mai mărunt, fie la cuțit, fie la robot. Le pui într-un bol încăpător, adaugi verdeața tocată, ouăle bătute și ceapa. Amesteci totul până când se omogenizează, apoi iei cu lingura și pui în tavă (cam pe un sfert). Așezi din loc în loc, la mijlocul drobului, ouăle fierte și le acoperi cu restul de compoziție. Nivelezi frumos și dai la cuptor circa 30-35 de minute până se rumenește frumos.

Lași la răcit complet înainte de a-l tăia și servi.

Ingrediente:

  • 1 kg inimi și pipote de pui
  • 1 kg ficat de pui
  • 6 ouă, bătute
  • 5 cepe, tocate mărunt
  • 1 legătură ceapă verde, tocată mărunt
  • 2 legături mărar, tocat mărunt
  • 1 legătură patrunjel, tocat mărunt
  • 150 ml ulei
  • 4 ouă fierte tari
  • sare și piper, după gust

Quiche cu praz

Preîncălzești cuptorul la 200 °C. Întinzi aluatul și îl așezi în forma de tartă, înțepându-l din loc în loc cu furculița. Pui tava la cuptor circa 15 minute, pâna se rumenește ușor.

Scoți tava din cuptor și o lași la racorit și micșorezi temperatura la 190 °C. Opărești prazul în apa fiartă cu sare, circa 7 minute. Îl scurgi apoi bine de tot. Într-un bol mare, bați ouăle cu laptele, smântâna, ceapa verde, nucșoara, sarea și piperul. Așezi prazul în tavă într-un strat. Adaugi brânza fărâmițată. Torni apoi compoziția cu ouă și dai tava la cuptor circa 45-50 de minute (să treacă proba scobitorii). Scoți tava din cuptor și lași la răcit complet înainte de a tăia quiche-ul și a-l servi.


Ingrediente:

  •  1 foaie aluat fraged 
  • 3 bucăți praz, curățat și tocat (doar partea albă)
  • 3 ouă
  • 100 ml smântână lichidă pentru frișcă, neîndulcită
  • 100 ml lapte
  • 1 legătură ceapă verde tocată mărunt
  • ¼ linguriță nucșoară
  • 70 g telemea de capră, fărâmițată
  • sare și piper, dupa gust

Cu PENNY la masa de iarnă!
2021

Iată-ne ajunși la final de an, când începem să numărăm ce am reușit să realizam și ce nu, ce eforturi și ce sacrificii am făcut, cum și dacă ne-am pus în aplicare planurile și ce am dus la bun sfârșit. Și o să tragem linie acum și o să spunem vorba aceea din popor, întru câtva mucalită, dar tare potrivită: cele bune să se adune, cele rele să se spele.

Da, e timpul să ne mutăm gândurile către un nou an, în care intrăm cu un bagaj mare de speranțe, cu o desagă plină de dorințe și cu un sac de visuri care așteaptă sa se întrupeze în realitate. E momentul în care vrei să fii alături de familie sau de cei dragi ție, momentul în care vrei să fii lângă cei pe care îi simți aproape chiar și când sunt departe. 


De aceea ți-am pregatit, în mod special, în această ediție o mulțime de rețete din bucătăria românească, cu preparate din Bucovina sau Moldova, Banat, Ardeal, Muntenia sau Dobrogea, ca să-ți alungi poftele și să alini dorul de cei pe care i-ai lasat în urmă. Și dacă nu prea ai vreme de stat în bucătărie, poți face rapid minuni din cele 10 rețete în 30 de minute, pentru toate gusturile și pe măsura oricărui buzunar, cu ingrediente marcă proprie, cum sunt: Hanul Boieresc, Penny., Boni etc. 


Și dacă vrei să o iei pas cu pas, la Școala de bucătărit te întâmpinăm de data asta cu rețeta de bază pentru cârnați, pe care poți să-i prepari de acum cu mâinile tale și să-i folosești de minune în diverse alte rețete, după cum te poartă imaginația. În rubrica Un ingredient, patru rețete, îți dăm întâlnire cu patru feluri în care să gatești orezul, de să te lingi pe degete.

Și fiindcă e final de an, nu putem să nu celebrăm cum se cuvine Craciunul și Revelionul, cu preparate tradiționale, dar și inedite pentru Masa de Sărbatori, mici minuni încununate de deserturi festive pe măsură și de o băutură grozavă făcută în casă. Nu-ți rămâne decât să alegi dacă vrei să fie caldă sau rece. 


Cum e momentul în care se pun dorințe, nu uita să fii cu gândul și la cei care au mai puțin decât tine și învață să nu risipești. Să ne revedem așadar bucuroși și sănătoși și la anul cu PENNY la masă!


Aici poți vedea rezolvarea integramei.
Aici poți vedea rezolvarea
sudoku.

Și nu uitați, revista Cu PENNY la masă se găsește în toate magazinele PENNY din țară.

Prăjitură cu ciocolată

Tigaie cu cartofi și bacon

Vită cu vin roșu

Tort cu foi și miere „Medovik”

Preîncălzești cuptorul la 180° C. Pregătești tăvile sau tava cu margini detașabile în care coci blaturile (e bine dacă ai mai multe). Decupezi hârtie de copt după forma fundului tăvii (pe interior). 

Într-o cratiță, pe baie de aburi, pui la foc untul cu mierea și zahărul. Amesteci continuu până când se dizolvă untul și zahărul. Poți face asta și direct pe aragaz, la foc foarte mic, având grijă să amesteci fără întrerupere ca să nu se lipească de vas. Iei cratița de pe aragaz, lași un pic la răcorit și adaugi ouăle bătute, sarea, extractul de vanilie și praful de copt sau bicarbonatul de sodiu.

 Omogenizezi și pui din nou la baie de aburi 2-3 minute, amestecând continuu până se îngroașă. Iei apoi cratița de pe foc și încorporezi treptat făina, mai întâi două treimi din ea, amestecând iute, apoi restul, tot deodată. 

Amesteci bine până se omogenizează compoziția și obții un aluat moale, ușor de modelat, care nu se lipește de mâini. Împarți aluatul în lapte părți egale, pe care le modelezi sub formă de bile. Aplatizezi fiecare bilă și întinzi cu sucitorul câte o foaie rotundă. 

Ca să aibă forma perfectă te ajuți de hârtia de copt decupată în prealabil dupa marimea fundului tăvii. Pui pe rând fiecare foaie, împreună cu hârtia de copt aferentă, în tavă și dai la cuptor circa 4 minute. Procedezi la fel până sunt gata toate cele șapte foi de tort. Le lași la răcit complet.

 Între timp, bați smântâna împreună cu laptele condensat, cu zahărul pudră și esențele, până obții o frișcă tare și pufoasă. La final, încorporezi cu grijă și nucile măcinate, cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus. 

Montezi apoi tortul, întinzând pe fiecare foaie un strat de cremă, având grijă să-ți rămână suficientă cât să îmbraci la sfârșit și marginile. Decorezi generos cu nucă sau migdale măcinate și dai tortul la rece cel puțin 3 ore.

Ingrediente:

  • 500 g faină
  • 3 ouă
  • 100 g unt
  • 150 g miere
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță praf de copt sau bicarbonat
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 vârf cuțit sare

Pentru umplutură:

  • 900 ml smântână pentru frișcă
  • 200 ml lapte condensat
  • 2 linguri nuci macinate
  • ½ linguriță esență vanilie
  • ½ linguriță  esență  lamâie
  • 100 g zahăr pudră

Pentru decor:

  • 250 g nuci sau migdale măcinate

Pomana porcului

Sărezi și piperezi carnea și o lași la odihnit 10 minute. Încingi uleiul într-o cratiță de fontă sau un ceaun, pui carnea și acoperi vasul. Lași la foc iute 5 minute, amestecând din când în când.

Când carnea își schimbă culoarea, torni vinul, amesteci și lași pe foc până când se evaporă și carnea începe să se rumenească. Pui și cârnații, amesteci să se combine aromele și mai lași la foc aproximativ 15 minute. Servești cât e caldă cu mamaligă alături.

Ingrediente:

  • 500 g pulpă de porc, tăiată cubulețe
  • 500 g ceafă de porc, tăiată cubulețe
  • 500 g cârnați tăiați bucăți
  • 300 ml vin roșu
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper

Cu PENNY la masa de toamnă!
2021

Cum vara asta a fost una dintre cele mai fierbinți, parcă altfel am așteptat toamna, cu ploile sau cu lumina ei mieriu-aurie, cu strugurii pârguiți și gutuile parfumate. Dar, dincolo de toate, mirosul înnebunitor de vinete coapte care ne îmbrățișează de pretutindeni, aroma prunelor care mormăie neodihnite în ceaunul cu magiun și gustul murăturilor puse în casă fac splendoarea acestui anotimp mai intimă și mai tihnită.

Da, e toamnă și e sezonul zacuștelor de tot felul, al murăturilor, sosurilor, gemurilor și dulcețurilor. Nu ai pus niciodată conserve? Nu-i bai, e momentul să începi acum, căci asta-i tema acestui număr și e una generoasă, cu tot felul de provocări, simple sau mai sofisticate, dar toate de neuitat: niciodată nu-i ca prima dată! Și ca să-ți fie mai ușor, te ajutăm în bucătărie inspirându-te de data asta cu rețete pentru cină, la care poți folosi o mulțime de ingrediente marca PENNY ori bunătățile de la Hanul Boieresc. Pentru cei mici, dar și pentru momentele în care ești în criză de timp și în pană de inspirație, am pregătit noi rețete de pizza, felul de mâncare apreciat de toată suflarea.



Ai la dispoziție multe și felurite rețete și la rubrica "Tu ce mai gătești?", unde găsești preparate pentru toate gusturile și pe măsura oricărui buzunar. Iar dacă ești în pană de timp sau ești proaspăt student, nu ezita să apelezi la produsele PENNY Ready, care te așteaptă în magazine cu bunătăți gata preparate, numai bune de pus pe masă. "La Școala de bucătărit" te întâmpinăm, pas cu pas, cu un pandișpan pufos de să-ți lase gura apă și cu variante de sezon ale acestui desert popular și ușor de făcut, iar la rubrica "Un ingredient, patru rețete", ai bunătăți cu dovleac copt.



Nu putem să nu profităm de belșugul toamnei și când vine vorba de o băutură energizantă: ți-am pregătit așadar cele mai apetisante rețete de smoothie, așa încât nu-ți rămâne decât să le încerci pe cele care îți fac cu ochiul sau, cel mai bine, pe toate, pe rând.


 Și fiindcă toamna se culeg roadele, nu uita să fii cumpătat cu ce-ți oferă pământul. Ai în revistă și câteva trucuri care te ajută să nu risipești mâncarea. Așadar bucură-te din plin de belșugul toamnei cu" PENNY la masă! "


Aici poți vedea rezolvarea integramei.
Aici poți vedea rezolvarea
sudoku.

Și nu uitați, revista Cu PENNY la masă se găsește în toate magazinele PENNY din țară.

Batoane cu miere și cereale

Griș cu lapte și dulceaţă

Pizza cu mozarella și ciuperci

Buzunare cu ou și legume

Într-un bol încăpător, amesteci făina, ouăle, praful de sare și 120 ml lapte. Adaugi și restul de lapte și continui să amesteci până obții un aluat de clătite. Încingi o tigaie, adaugi untul, apoi ceapa și o lași până când devine arămie. Pui usturoiul, spanacul și sare, după gust, și mai lași pe foc până când spanacul se înmoaie. Dai deoparte compoziția cu spanac și cureți tigaia, apoi o ungi cu puțină grăsime (unt sau ulei). Torni din aluatul de clătite și coci clătitele câte 2 minute pe fiecare parte (ies cam 4 bucăți). Preîncălzești cuptorul la 180 °C. Așezi clătitele pe tava de aragaz tapetată cu hârtie de copt. În mijlocul fiecărei clătite așezi câte o felie de mozarella, peste care pui 2 felii de șuncă și câte o parte din compoziția cu spanac. La sfârșit așezi ochiul. Împăturești clătita, pliind marginile către ochi și apăsând ușor, în așa fel încât compoziția să nu se împrăștie. Faci la fel și cu celelalte. Dai la cuptor 5 minute, apoi le servești cât sunt calde.

Ingrediente:

  • 125 făină PENNY
  • 3 ouă
  • 350 ml lapte BONI
  • 1 praf de sare PENNY
  • 1 lingură unt PENNY
  • ½ ceapă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, feliați
  • 200 g spanac
  • 4 felii mozarella San Fabio
  • 8 felii șuncă de Praga Casa Gustului
  • 4 ouă ochiuri

Frigănele

Bați ouăle cu sarea. Înmoi feliile de pâine în lapte, apoi le treci prin oul bătut și le prăjești în ulei câte 2 minute pe fiecare parte, până se rumenesc ușor, apoi le scoți pe hârtie absorbantă. Le servești calde, ca atare sau împreună cu ce garnitură dorești.

Ingrediente:

  • 6 felii de pâine Gustopan
  • 2 ouă
  • 250 ml lapte BONI
  • 1 praf de sare PENNY
  • ulei de floarea-soarelui PENNY, pentru prăjit

    Pentru servire, la alegere:
  • Zahăr PENNY, sirop, gem sau dulceață Hanul Boieresc – pentru cele dulci
  • brânză telemea sau cașcaval Rucăr, Coliba Ciobănașului, rase, iaurt Hanul Boieresc – pentru cele sărate

Cu PENNY la masa de vară!
2021

Dacă până acum te-ai obișnuit să ne citești de Crăciun și de Paști, iată că de data asta ai parte de o surpriză: un număr special, cu toate ingredientele pentru o vară reușită! 

În toate rețetele din revista noastră, vei întâlni produsele mărcilor proprii, fie că este vorba despre lactatele BONI ori brânzeturile COLIBA CIOBĂNAȘULUI, fie despre cele populare, marca PENNY., ori despre bunătățile de la HANUL BOIERESC, MEȘTERUL MĂCELAR, fie de produse internaționale precum cele de la SAN FABIO și GRAN MARE.

Ai la îndemână și în acest număr o mulțime de sugestii pentru micul dejun sau răspunsuri la întrebarea "Tu ce mai gătești"? Iar fiindcă visezi la vacanță, ți-am adus mai aproape miresmele și gusturile din Italia, Grecia, Franța și Turcia. Totodată, îți venim în întâmpinare cu rețete numai bune în zilele toride, precum 4 supe răcoritoare sau 4 salate de vară. Și tot pentru a ține departe canicula îți arătăm la "Școala de bucătărit" cum poți face înghețată acasă, iar la rubrica "Un ingredient, patru rețete", ți-am pregătit la alegere deserturi delicioase cu pepene verde.



Fiindcă vara e sezonul fructelor și legumelor de tot felul, îți propunem să stai mai puțin în bucătărie și să ieși în natură la un grătar la iarbă verde: ai toate rețetele de care ai nevoie, de la burgeri și mititei la porumb, brânză și legume, acompaniate de sosuri apetisante, în rubrica specială "La grătar". Pentru desert alege una sau mai multe dintre rețetele fără coacere. Le poți prepara rapid, de azi pe mâine, așa încât în ziua următoare doar le iei cu tine la pachet în drumeție. Și pentru că mișcarea cere un plus de energie, îți spunem și ce anume te ajută să-ți faci plinul.



Bucură-te așadar de o ieșire cu familia în natură, de puțină mișcare și raze de soare cu PENNY. la masă!

Mai jos, ți-am pregatit și doua rețete, rapide și gustoase. Acestea sunt doar un mic exemplu din ce puteți găsi în materialul nostru. Poftă bună!

Și nu uitați, revista Cu PENNY la masă se găsește în toate magazinele PENNY din țară.

Panini cu mortadella și brânză

Într-un bol, amesteci iaurtul cu ceapa, muștarul și hreanul. Încingi aparatul de panini sau de sandviciuri. Ungi pe ambele părți fiecare felie de pâine cu ulei de măsline. Pui apoi pe fiecare felie iaurt cu hrean și nivelezi, iar deasupra mortadella și, la final, brânza. Acoperi cu o altă felie de pâine. Le pui la aparat câte 3 minute fiecare felie, până când pâinea devine crocantă. Tai apoi în jumătăți și servești cât sunt calde.

Ingrediente:

  • 2 fire de ceapă verde tocată fin
  • 125 g iaurt natural BONI
  • 300 g hrean proaspăt ras sau de la borcan, bine scurs
  • 100 g muștar de Dijon
  • 8 felii de pâine
  • 400 g mortadella fin feliată
  • 400 g brânză telemea BONI tăiată felii
  • ulei de măsline extravirgin SAN FABIO, pentru uns

Hummus cu iaurt

Dai la blender năutul fiert și răcit. Adaugi și restul ingredientelor și continui să mixezi până obții consistența dorită. Dacă e prea tare, mai pui ulei de măsline. Îl poți combina cu o salată de pătrunjel cu roșii.

Ingrediente:

  • 400 g năut fiert PENNY.
  • 100 g iaurt natural BONI
  • 2 linguri suc proaspăt stors de lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  •  ½ linguriță chimen măcinat
  • 1 lingură tahini, opțional
  • sare și piper, după gust

Cu PENNY la masa de Paște!
2021

Chiar și în vreme de pandemie, speranța începe să dea din coate, așa că ne facem planuri, visăm optimist și mai colorat, iar realitatea ni se pare mai blândă.

Pentru că primăvara înseamnă schimbare, în acest număr ai multe rețete prietene cu silueta. Bazate pe verdețuri, trufandale și crudități de sezon, ele îți asigură o mare parte din necesarul zilnic de vitamine. Ca să faci loc de mai bine, descoperă trucuri simple ca să nu irosești mâncarea, precum și ponturi despre cum să păstrezi alimentele proaspete.

 Printr-un efort colectiv susținut, risipa poate să devină curând un arhaism. În toate rubricile revistei noastre, te vei întâlni cu ingrediente marca PENNY. sau cu produse de cea mai bună calitate de la Hanul Boieresc. Lactatele BONI și deliciile de la San Fabio pot completa oricând lista ta de cumpărături. Și în acest număr îți venim în ajutor cu o mulțime de răspunsuri la întrebarea Tu ce mai gătești? În plus, ai 4 rețete de supe verzi, perfecte pentru detox.

 Încearcă-le pe toate! Verde este și culoarea rubricii Școala de bucătărit, unde poți învăța pas cu pas să faci un sos pesto ca la carte. Și tot pe verde rămânem și la Un ingredient, patru rețete, unde spanacul joacă rolul principal. Pentru sărbătoarea Învierii, întâmpină-ți musafirii cu ouă colorate și cu bunătățile de la rubrica Masa de Paști. Ai de ales între preparate pascale cu miel sau iepure, dar și cu pui, curcan, porc sau vită, toate combinate cu sosuri aromate ori garnituri de primăvară, completate de deserturi pe măsură.

De asemenea, pentru a împleti relaxarea cu gatitul, ți-am pregatit și doua joculețe.

Poți găsi rezolvarile sudoku din revistă aici .

Aici rezolvarea integramei.

Mai jos, ți-am pregatit și doua rețete, rapide și gustoase. Acestea sunt doar un mic exemplu din ce puteți găsi in materialul nostru. Pofta buna!


Și nu uitați, revista Cu PENNY la masă se găsește începând de vineri, 26.03.2021 în toate magazinele PENNY din țară.


Rețetă bruschete

Toci roșiile cubulețe, feliezi și prăjești pâinea. Într-un castron, pui roșiile tocate, caperele, măslinele feliate și usturoiul zdrobit. Adaugi uleiul și oțetul, sare și piper, și amesteci cât să se combine aromele. Pui din această compoziție pe fiecare felie de pâine prăjită și decorezi cu busuioc.

Ingrediente:

  • 1/2 pâine pave feliată sau 1 baghetă rustică GUSTOPAN
  •  4 roșii busuioc proaspăt sare și piper, după gust 2 căței de usturoi, zdrobiți 
  • 10 măsline verzi sau negre fără sâmburi, PENNY., feliate
  •  2 linguri capere
  •  ½ linguriță oțet din vin HANUL BOIERESC, opțional 2 linguri ulei de măsline SAN FABIO

Rețetă salata cu ou

Lași la răcorit ouăle fierte tari, apoi le cojești, separi gălbenușurile și toci albușurile mărunt. Într-un bol, amesteci zeama de lămâie cu usturoiul zdrobit, muștarul, caperele și maioneza. Într-un vas încăpător zdrobești cu o furculiță gălbenușurile, adaugi albușurile mărunțite și maioneza. Amesteci bine, potrivești de sare și piper. Adaugi, mărarul și ceapa verde. La nevoie, mai poți pune puțină zeamă de lămâie, după preferințe. Servești cu pâine sau ca sandviciuri.

Ingrediente:

  • 200 g maioneză 
  • 1 linguriță ulei de măsline SAN FABIO
  •  2 lingurițe muștar HANUL BOIERESC
  •  1 linguriță capere 
  • 1 linguriță zeamă de lămâie 2 căței de usturoi, zdrobiți 
  • sare și piper, după gust
  •  6 ouă fierte tari
  •  ½ legătură de mărar proaspăt tocat 
  • 1 legătură ceapă verde tocată mărunt

Cu PENNY la masa de Craciun!

Nu ne mai rămâne decât sa-ți urăm și de data asta: poftă bună, cu Cu PENNY la masă ! Și nu uita: zâmbește! Zâmbetul se citește în ochi și când porți masca. 


Răsfoiește revista aici!

Cu toate că, de aproape un an, lumea a luat-o razna, iar lucrurile nu se mai înscriu în ceea ce ne-am obișnuit să numim normalitate, ne străduim să ne fim aproape unii de ceilalți, să fim mai înțelegători și să facem din lume un loc mai bun.
Iată de ce, în ciuda tuturor piedicilor, suntem alături de tine cu o nouă revistă dedicată Sărbătorilor de iarnă. Începe așadar prin a-ți descreți fruntea și zâmbește. Asta ar trebui să fie prima regulă a zilei: zâmbetul. Cu sau fără mască, zâmbetul se citește în ochi.
În această ediție, îți punem dinainte o mulțime de bunătăți de făcut în orice zi a săptămânii, dar și preparate specifice sărbătorilor.

Pentru momentele în care programul tău e încărcat, iar graba nu-ți permite să zăbovești prea mult în bucătărie ai la îndemână secțiunea cu rețete gata în 30 de minute. Vrei doar ceva cald? Încearcă una dintre supele-cremă pe care ți le prezentăm sau o gustare cu bacon. Ca zilele să nu mai semene atât de mult una cu alta, iar viața să capete luciul normalității, după care tânjim deja de luni întregi, îți venim în ajutor cu o mulțime de propuneri cu care sa-ți vrăjești familia, în secțiunea Tu ce mai gătești? Fă-le pe rând pe toate, căci nu e complicat și merită.

Și pentru că de regulă la cină se adună toată lumea la masă, ți-am pregătit niște rețete aparte pentru acest moment special. Vrei ceva bun sau ții să le oferi copiilor un desert care să nu conțină ingrediente ascunse? Ne-am gândit și la asta! Ai la alegere câteva deserturi calde numai bune să dezghețe spiritele și să aducă zâmbetele pe fața celor dragi. Iar pentru că e iarnă, nu se poate să nu încerci într-un weekend măcar unul dintre felurile de pâine pe care ți le propunem sau o placintă aburindă, făcută ca la carte, urmând pas cu pas rețetele noastre.

Și pentru că Sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase și mai așteptate din an, nu lăsa pandemia să le umbrească. Poți prepara în casă toate bunătățile la care visezi, chiar dacă nu ai mai încercat până acum să le faci cu mâna ta: de la cârnați, caltaboși și tobă la sarmale sau cozonaci, de la fursecuri și prăjituri cu fructe la mult-iubitele ișlere sau la tortul Albă ca Zăpada.