1. home
  2. PENNY | Actiuni privind eliminarea microplasticului

Microplastice


Pentru că suntem conștienți de responsabilitatea față de mediu, la PENNY  lucrăm constant la reducerea utilizării microplasticelor și a polimerilor. Caută simbolul ”Micro-plastic - free recipe” pe ambalajele produselor marcă proprie PENNY.

Ce sunt microplasticele?



Microplasticele sunt polimeri sintetici și semi-sintetici solizi, insolubili în apă, adică particule de plastic cu dimensiuni de până la 5 milimetri.

În aer, în sol, în apă: microplasticele sunt peste tot. Dar ce se află de fapt în spatele lor și ce efecte au asupra oamenilor și asupra mediului? Ți-am pregătit mai jos câteva informații utile. 



Microplastice în produsele cosmetice


Microplasticele sunt folosite în formulele produselor cosmetice din diverse motive. Micile particule de plastic sunt folosite, de exemplu, sub formă de „microgranule” pe post de corpuri de frecare în peelinguri, dar și ca ingrediente neperceptibile, care nu sunt vizibile cu ochiul liber, pentru tulburări, formarea peliculei sau ca materiale de umplutură în produse cosmetice. În plus, polimerii dizolvați, de tip gel și lichizi sunt utilizați în sectorul cosmetic pentru fixarea părului.



Efectele microplasticelor asupra râurilor și oceanelor


O povară majoră asupra mediului marin o reprezintă bucățile mari de plastic, cum ar fi deșeurile de plastic, care ajung în mare și se descompun treptat acolo. Animalele marine ingerează ulterior particulele de plastic în timp ce caută hrană sau accidental. Potrivit studiilor, acest lucru are efecte diferite: ingestia de particule solide poate modifica tractul digestiv sau poate provoca inflamații.



Efectele microplasticelor asupra corpului uman


Microplasticele pătrund în corpul nostru prin aer, apă, îmbrăcăminte, produse cosmetice sau alimente. Universitatea din Viena a reușit deja să detecteze microplasticele în organismul uman (Schwabl. et al. 2018). La PENNY suntem conștienți de responsabilitatea față de oameni și de mediu și lucrăm să reducem utilizarea microplasticelor și a polimerilor.

Pentru ca totul să fie mai ușor pentru clienți, etichetăm produsele de marcă proprie PENNY Cosmetics care nu conțin microplastice și, în același timp, nu conțin polimeri concentrați dizolvați, asemănător gelului și lichizi, cu propriul lor sigiliu



Sfaturi pentru evitarea microplasticelor

Se presupune că microplasticele sunt răspândite atât prin aer, cât și prin ciclul apei, dar există deja multe modalități de a reduce cantitatea de microplastice care intră în mediu prin comportamentul uman. Următoarele sfaturi vă pot fi de folos:

• Caută simbolul ”Micro plastic - free reciper” (Formulate fără microplastice) atunci când cumperi mărcile proprii PENNY și alege produsele fără microplastic și de la alte mărci.

• Folosește produse cosmetice naturale.

• Alege îmbrăcămintea din fibre naturale, de ex. bumbac și evită îmbrăcămintea confecționată din țesături sintetice, cum ar fi poliester, microfibră, spandex și nailon.

• Spală cât de rar se poate hainele din fibre sintetice.

• Nu folosi cârpe de curățat din microfibră.

• Mergi cu autobuzul, bicicleta sau plimbă-te pe jos cât mai des posibil și lasă mașina acasă.