1. home
  2. Articole
  3. De Sânziene se poartă ia

De Sânziene se poartă ia

În fiecare an, la români, pe 24 iunie e zi de sărbătoare! Dacă din punct de vedere religios, pe 24 iunie se sărbătorește nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în registrul popular, pe aceeași dată, are loc sărbătoarea de Sânziene, o sărbătoare păgână care în unele zone ale țării mai este cunoscută și sub numele de Drăgaică.


Sânzienele sau Drăgaicele sunt, conform credințelor populare, femei frumoase si fermecate, cu puteri supranaturale, preotese ale soarelui. De aceea, întotdeauna, sărbătoarea lor e legată de solstițiul de vară. Spre deosebire de Iele, Sânzienele sunt “zâne bune”, care apără oamenii și le aduc binele. Însă, legenda spune că dacă nu sunt cinstite așa cum trebuie sau dacă sunt privite atunci când își fac dansul, Sânzienele se supără și îi pedepsesc pe oameni.


Noaptea de Sânziene a fost considerată dintotdeauna o noapte magică, în care se spune că “se deschid cerurile” și toate lucrurile devin posibile. Ca multe sărbători românești, și Sânzienele au o funcție de “oracol”, fiind un prilej pentru fetele nemăritate de a-și visa ursitul sau de a afla dacă urmează să-și găsească alesul și să se căsătorească în curând.


În literatura română, sărbătoarea zânelor fermecate a reprezentat o sursă de inspirație pentru marii scriitori, precum Mircea Eliade, care i-a dedicat un întreg roman: “Noaptea de Sânziene”.


Tot pe 24 iunie, de Sânziene, se sărbătorește și Ziua Universală a Iei, simbol al culturii populare românești. Ia românească a inspirat, la rândul său, operele unor mari artiști precum Matisse, care a pictat-o într-un tablou celebru numit “La Blouse Roumaine” sau, mai recent, creațiile unor designeri de modă celebri. De o frumusețe unică, lucrată manual după un meșteșug transmis din generație în generație, ia românească este purtată cu mândrie în această zi și celebrată în întreaga lume, în orice colț al său în care există spirit românesc.