Leac de România: beneficiile usturoiului
Peste tot în lume există mari șanse ca atunci când spui că ești "de România" să ți se răspundă prompt, cu entuziasm: "Ah, știu, țara lui Dracula!". Și poate nu întâmplător suntem mari consumatori de usturoi: doar el e leacul pentru vampiri, alungător de strigoi și protector de orice alte duhuri malefice! Că-l punem de Sfântul Andrei la colțurile casei sau că-l zdrobim în mojar și-l transformăm într-un mujdei de zile mari, usturoiul nostru cel sfânt e cât se poate de românesc.
Și e atât de puternic integrat în felul nostru de a fi, că-și face simțită prezența nu doar la nivel culinar, ci și la nivel cultural. Cu alte cuvinte, te dă de gol chiar și atunci când nici măcar nu te-ai atins de el. Știți vorba aceea românească: "Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase".
În realitate, usturoiul înseamnă mult mai mult decât atât: este un aliment plin de beneficii pentru sănătate, în ciuda reputației lui nu prea grozave. Nu știu cât de eficient este în a alunga vampirii pentru că nu m-am confruntat niciodată cu această situație, dar ce știu sigur că este că la alungat răceli cu siguranță e bun!
Cel puțin, asta e ceea ce îmi spune de fiecare dată nutriționistul atunci când îi cer sfaturi legate de răceală și gripă: să consum cât mai mult usturoi în stare crudă, pentru că proprietățile lui ajută la întărirea sistemului imunitar. În plus, este un aliment comun, care se află la îndemâna oricui. Tot nutriționistul este cel care mi-a povestit că usturoiul era apreciat pentru proprietățile sale curative încă din Egiptul antic, atunci când era folosit curent pentru a crește rezistența la infecții sau pentru regenerarea plăgilor.
Bogat în antioxidanți, plin de vitamine și minerale, usturoiul este de asemenea benefic pentru persoanele care se confruntă cu un nivel crescut de colesterol sau cu boli cardio-vasculare. Datorită allicinei, substanța activă pe care o conține, usturoiul are efect antiinflamator, antimicrobial și antifungic, dar în același timp se dovedește a fi și un bun hipoglicemic, stimulând secreția de insulină.
După cum vedem, usturoiul este un adevărat dar al naturii de care putem profita în beneficiul sănătății noastre. Nu are el efect prea romantic și cu siguranță nu încurajează prea mult apropierea dintre oameni, dar multitudinea de beneficii pe care le aduce cu sine merită să facem din el prietenul nostru apropiat și să încercăm să-l consumăm, pe cât posibil, ori de câte ori se ivește o ocazie. Iar în "țara lui Dracula", ocaziile de a consuma usturoi sigur nu sunt rare.