1. home
  2. Articole
  3. Povestea lui Moș Nicolae

Povestea lui Moș Nicolae

Moș Nicolae nu este doar un personaj drag tuturor pentru că aduce cadouri, ci și pentru că deschide seria sărbătorilor de iarnă atât de așteptate de toți peste an, anunțând, simbolic, că mai e doar un pic până la Crăciun și Revelion. Povestea lui se bazează însă pe o figură reală, cea a unui episcop care și-a dedicat viața ajutându-i pe cei sărmani, ocrotindu-i pe copii și făcând din umbră fapte caritabile, fără să aștepte în schimb recunoaștere pentru ele. În istorie, Nicolae a rămas cunoscut și pentru faptul că a ales să lase moștenire întreaga sa avere celor săraci, care aveau nevoie de ajutor.


Pe copii îi îndrăgea profund și deseori era surprins împărțindu-le dulciuri și stând de vorbă cu ei. Probabil de aici s-a păstrat și tradiția ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie, atunci când, conform legendei, Moș Nicolae “vizitează” casele oamenilor, să le lase dulciuri în ghetuțe copiilor cuminți, iar celor care nu au fost cuminți, să le lase o nuielușă, drept pedeapsă. Copiii trebuie, în schimb, să aibă grijă ca ghetuțele cu care așteaptă sosirea lui Moș Nicolae să fie bine lustruite și cât se poate de curate, pentru a-i dovedi Moșului că merită să fie răsplătiți cu daruri.


În anumite zone ale țării noastre, există și obiceiul, asemănător cu cel de Sfântul Andrei, să se ia o crenguță de brad și să se pună într-un vas cu apă. Se spune că dacă acea crenguță înmugurește, înseamnă ca va veni un an îmbelșugat. Tot la noi în țară, importanța Sfântului Nicolae merge dincolo de obiceiul cadourilor: sute de mii de români îi poartă numele, sub o formă sau alta, așa că ziua de 6 decembrie este una de două ori mai specială pentru cei care își sărbătoresc atunci onomastica. Și aceia nu sunt deloc puțini!


Dar Sfântul Nicolae este celebrat la fel de frumos și în alte țări din Europa, unde numele său este legat tot de ideea de cadouri aduse copiilor și de acte de caritate. În unele cazuri, ca și pentru Moș Crăciun, copiii lasă, la rândul lor, alături de ghetuțele în care speră ca Moș Nicolae să le aducă darurile și mici atenții pentru Moș, ca acesta să se simtă binevenit: fursecuri, biscuiți, fructe sau un pahar de lapte. În alte țări, precum Italia, importanța lui San Nicola este cu atât mai mare cu cât moaștele sale se găsesc în partea de sud, în orășelul Bari, din Puglia.


Desigur, tradițiile de Moș Nicolae variază de la țară la țară, acolo unde el este sărbătorit. Indiferent de felul în care aleg să îl celebreze însă, obiceiul cadourilor lăsate de “Moș” în ghetuțe face, peste tot, din Sfântul Nicolae un sfânt foarte îndrăgit și așteptat cu mare entuziasm an de an.