Cum sărbătorim de Rusalii
Rusaliile reprezintă una dintre marile sărbători de la noi, fapt pentru care a și fost decretată zi liberă națională. Dincolo de faptul că se pot bucura de ea alături de familie și de prieteni, românii sărbătoresc Rusaliile și printre-o serie de tradiții și credințe populare rămase din timpuri străvechi și menite să marcheze această sărbătoare importantă.
Semnificația sărbătorii de Rusalii este legată de pogorârea Duhului Sfânt asupra apostolilor lui Iisus din Nazaret. La fel ca Paștele, de care este legată, sărbătoarea Rusaliilor nu are o dată fixă, ci este celebrată - sau “prăznuită” - în fiecare an, duminica, la 50 de zile după Înviere, de aceea, ea mai este cunoscută și sub denumirea de “Cincizecime”.
Inițial, în vremea Imperiului Roman, Rusaliile erau o sărbătoare prin care se comemorau morții. Se numea “sărbătoarea trandafirilor” și numele ei era “Rosalia”, de unde se crede că a rămas și numele actual de “Rusalii”. Semnificația sărbătorii păgâne s-a suprapus apoi, în timp, cu cea creștină, aceasta din urmă devenind mai puternică, dar păstrând denumirea ei inițială.
Astăzi, potrivit tradiției, românii marchează sărbătoarea Rusaliilor aducând acasă ramuri sfințite de tei sau de nuc, la fel cum de Florii aduc de la biserică crenguțe de salcie. Acest ritual este menit să alunge spiritele rele din casă și să invite înăuntru binele și belșugul. Păstrând ceva din ritualurile străvechi, și la noi, în sâmbăta de Rusalii, cunoscută și ca “Moșii de vară”, sunt “pomeniți” morții, pentru sufletul cărora se împart farfurii cu mâncare.
În credința populară, Rusaliile mai sunt numite și Iele sau zâne rele. Se crede că acestea sunt spirite cu forțe uimitoare și puteri supranaturale, dar care sunt asociate în general cu semnificații și simboluri negative: atunci când își fac apariția, ele fie îmbolnăvesc oamenii care le apar în cale, fie le iau mințile sau le provoacă pagubă. Ca să nu întâlnească Ielele, oamenii fie îndeplinesc ritualuri care implică zgomot, cu rolul de a le speria și de a le îndepărta, fie se ascund de ele și le evită.
Cel mai cunoscut ritual românesc de Rusalii este frumosul joc al călușarilor, despre care se crede că are puterea să alunge spiritele rele, dar și să-i vindece pe cei care au fost atinși de ele.