1. home
  2. Articole
  3. Tradițiile și superstițiile românilor de Sf Andrei

Tradițiile și superstițiile românilor de Sf Andrei

Sfântul Andrei este cunoscut ca fiind cel care a adus creștinismul pe teritoriul nostru și de aceea este considerat “ocrotitorul României”. Cu toate acestea, ziua în care el este sărbătorit e marcată de tot felul de tradiții și superstiții inedite, multe dintre ele neavând nimic în comun cu credințele religioase, ci fiind mai degrabă de ordin popular. Aceste tradiții sunt, cel mai probabil, rămase în cultura noastră dinainte de perioada creștinismului, fiind păstrate însă până în zilele noastre.

"HALLOWEEN" ROMÂNESC: CUM SĂ NE PĂZIM SA STRIGOI

Așa se face că în fiecare an, în noaptea de Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie, se crede că se eliberează spiritele și duhurile rele, iar oamenii trebuie să se apere de ele printr-un remediu foarte simplu: usturoi. Strigoii, așa cum sunt cunoscute spiritele pe tărâm românesc, bântuie în noaptea de Sf. Andrei pe la casele tuturor, așa că pentru a se proteja de acțiunile lor malefice, oamenii sunt îndemnați să plaseze funii de usturoi de jur împrejurul casei și sa ungă colțurile acesteia cu usturoi. Se crede că usturoiul este cel care alungă în mod misterios strigoii, acționând ca o barieră de protecție și oferind siguranță.

GRÂUL PUS LA ÎNCOLȚIT ARATĂ VIITORUL

Într-o notă ceva mai luminoasă, sărbătoarea Sfântului Andrei mai presupune și alte ritualuri, care privesc, de data aceasta, viitorul. Conform credinței populare, în ziua de Sf. Andrei se cumpără boabe de grâu care se pun la încolțit și se îngrijesc, lăsându-se la crescut, pentru a prevesti cum va fi anul care urmează. Înspre Revelion se pot citi deja semnele: dacă grâul a crescut din belșug, înseamnă că anul care vine va fi unul rodnic pentru casa respectivă. Dacă boabele de grâu au stagnat, nu trebuie să se aștepte la un an prea productiv. De asemenea, vremea din noaptea Sfântului Andrei este și ea o bună ocazie pentru a “citi” viitorul: dacă noaptea este senină, cu lună plină, iarna care vine va fi una blândă. Dacă cerul este întunecat, vine o iarnă grea, cu zăpezi mari.

AFLĂ-ȚI URSITUL ÎN NOAPTEA DE SF. ANDREI

Nu în ultimul rând, ca și în cazul altor sărbători românești importante, și noaptea Sfântului Andrei este văzută, în credințele populare, ca un prilej pentru fetele tinere de a-și afla ursitul sau de a afla dacă se vor mărita în anul următor. Tradițional, există mai multe metode de a face acest lucru, cea mai comună dintre ele fiind plasarea unor fire de busuioc sau de grâu sub pernă, înainte de culcare: se spune că astfel fetelor care fac acest lucru li se va arăta în vis chipul celui care le este predestinat.

De la zonă la zonă, tradițiile diferă, ele sunt multe și variate, pentru că întreaga noastră cultură este una bogată în obiceiuri. Însă un lucru este sigur: cu sute de mii de români care poartă numele de Andrei sau Andreea, tradiția care ne unește pe toți în această zi este aceea de a petrece, plini de veselie, în cel mai pur stil românesc!