Ca producător, e nevoie de multă muncă, energie, resurse și pasiune pentru a obține alimente de care să fii mândru. Totul începe de la dragostea pentru produs. Chiar și așa, fenomenul risipei alimentare este destul de răspândit.

Din păcate, cifrele nu arată bine. Peste 5 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în fiecare an, în România situația ar putea arăta foarte diferit dacă am ține cont de câteva reguli simple, prin care putem evita risipa.La PENNY punem în lumină patru categorii de produse alimentare, care în mare parte provin de la producători locali cu care ne mândrim și pe care vrem să-i susținem. Așa că, ți-am pregătit o serie de tips and tricks care să te ajute să eviți risipa. Noi i-am zis „Codul Manierelor Anti-Risipă”. 

Împreună putem reduce risipa alimentară.

Cumpărăm fructe din poftă, iar apoi uităm de ele din comoditate. Din păcate, când vine vorba de fructe, nu prea avem cum să ne dăm seama că au început să se treacă, decât dacă le încercăm. La vedere ele pot părea în regulă, dar dacă le atingem putem descoperi părți mai moi, cum ar fi în cazul merelor, perelor, caiselor sau piersicilor.


De aceea, e important să le verificăm periodic și să nu le aruncăm decât dacă tot fructul este compromis. Adică, putem foarte bine să tăiem porțiunea stricată și să consumăm ce rămâne bun.

Legumele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă. În același timp, producția și comercializarea lor este un proces îndelungat și complex, care necesită mult efort din partea producătorilor. Noi la PENNY facem eforturi să aprovizionăm magazinele direct de la producători, pentru a avea legume mai proaspete la raft, pentru timp mai îndelungat.


În aceste condiții, planificarea cumpărăturilor este necesară, ca să nu descoperim ulterior că nu aveam nevoie de atâtea legume, iar acestea să se strice după o perioadă de timp. Așadar, e bine să cumpărăm doar cât consumăm.

Când vine vorba de pâine, cele mai mari pericole sunt mucegaiul și deshidratarea, adică uscăciunea. Bucătăria poate fi un loc ori prea umed, ori prea uscat, în funcție de cât de mult gătim. 


De aceea, e bine să împăturim pâinea bine la loc, după ce deschidem ambalajul și să o ferim de umezeală. O cutie de lemn ar fi ideală, sau dacă spațiul nu ne permite, putem păstra produsele de panificație inclusiv în frigider. Dacă am renunțat la ambalajul original, putem folosi un șervet de bucătărie sau un prosop curat din bumbac pentru a avea mai multă protecție la umezeală.

Produsele lactate sunt unele dintre cele mai perisabile alimente din bucătărie. Este foarte ușor să trecem cu vederea data de expirare și să le uităm în frigider. Tocmai de aceea, e bine să așezăm produsele lactate, mai ales iaurturile și laptele pe rafturile de sus, pentru a le putea verifica mai repede.

Află mai multe despre eforturile noastre privind sustenabilitatea.