Atunci când sunt proaspete, fructele sunt tari la atingere.
Când încep sa se treacă, devin mai moi si au un aspect deshidratat.
Dacă descoperi un fruct mai moale, îndepărtează acea parte și consumă ce a rămas bun.
Un caz special sunt bananele. Nu trebuie să le arunci dacă devin puțin moi. Poți sa le pui în blender și să-ți faci un smoothie.
Înainte să cumpărăm legumele pentru o rețetă, e bine de știut că:
E mereu bine să cumperi doar ce vrei să gătești.
Dacă nu folosești toate legumele, ai grijă să le păstrezi în frigider
Stabilește din start ce cantitate de legume ai nevoie. Fă-ți lista de cumparaturi.
Înainte să aruncăm pâinea, e bine de știut că:
Atunci când începi o pâine, e bine s-o pui la loc în ambalajul original, pe care trebuie să-l strângi bine.
Dacă pâinea sau produsele de panificație nu au ambalaj, acestea trebuie ferite de mucegai și umiditate
Învelește pâinea sau produsele de panificație într-un șervețel
Pentru a evita risipa produselor lactate e bine știut că:
Produsele ar trebui aranjate în frigider in funcție de valabilitate
Produsele cu valabilitate mai mare pot sta în frigider pe un raft mai jos
Iaurturile și lactatele ar trebui să stea în partea de sus
Putem marca cu produsele aflate cu 3 zile înainte de termenul de expirare cu un marker și le putem vedea mai ușor
Codul Manierelor Anti-Risipă
Cum să păstrezi alimentele proaspete
Bananele se înnegresc?
Le poți prelungi prospețimea până la 3 săptămâni dacă le așezi și le păstrezi, la temperatura camerei, cu cotorul scufundat într-un bol cu apă.
Făina are fluturi?
Ca să eviți asta, păstreaz-o în recipiente de sticlă și pune deasupra 2 frunze de dafin. Insectele nu vor mai apărea, iar prospețimea făinii se va păstra multă vreme.
Legumele se veștejesc?
Castraveții, apio (tulpinile de țelină) și morcovii țin mai mult timp dacă îi înfășori în folie de aluminiu și îi așezi apoi în compartimentul pentru legume de la frigider.
Pâinea prinde mucegai?
Ca să eviți asta, pune în punga în care ții pâine o tulpină de țelină verde.
Cașcavalul se usucă?
După ce ai tăiat o parte din el, vezi că marginile se întăresc, încât abia mai reușești să manevrezi cuțitul. Ei bine, iată soluția: de fiecare dată când tai o felie de cașcaval, unge cu unt partea tăiată, învelește cașcavalul în hârtie și pune-l la frigider. Va rămâne proaspăt și nu se va întări.
Cartofii curăţaţi se oxidează rapid?
Ai nevoie de cartofi la o rețetă, dar ei se înnegresc imediat ce-i cureți. Ei bine, după ce i-ai curățat și tăiat conform indicațiilor din rețete, îi poți ține scufundați în apă amestecată cu o linguriță de oțet.
Biscuiţii se întăresc?
Ții fursecurile și biscuiții într-un recipient de sticlă, dar ei se usucă în timp, de riști să-ți spargi dinții când muști dintr-unul. Ca să previi asta, pune în acel borcan și o 7 jumătate de felie de pâine. Pâinea îi va menține moi și proaspeți.
Brânza prinde mucegai?
Ai desfăcut ambalajul și a mai rămas brânză, care în scurt timp prinde puf albastru de mucegai. Tai partea mucegăită și o arunci, speli brânza și o scufunzi într-o caserolă umplută pe ¾ cu apă în care amesteci o lingură de sare. Închizi cutia și o poți ține la frigider chiar și 3 luni. Procedezi astfel cu telemeaua proaspătă, mozarella, feta.
Avocado se înnegrește?
Ca să-l menții proaspăt, păstrează-l într-o pungă de hârtie la frigider.
Laptele se acrește?
De cum desfaci sticla, toarnă un vârf de cuțit de sare în lapte și ține-l la frigider. Sarea va întârzia fermentarea lui.
Bulionul sau pasta de tomate capătă mucegai?
Cum desfaci borcanul sau sticla, după ce folosești cât ai nevoie, pune deasupra o lingură de ulei și întinde-o ușor, ca să sigilezi suprafața. Aerul va pătrunde mai greu, iar mucegaiul nu va mai apărea.
Mierea s-a cristalizat?
Pune borcanul în cuptorul cu microunde 3 minute, la temperatură minimă, iar consistența mierii își va reveni. Poți face asta și scufundând borcanul în bain-marie, cu grijă să nu fie apa prea fierbinte, iar borcanul foarte rece, că se poate crăpa.
Spune nu risipei alimentare
Cel mai adesea cumpărăm mai mult decât avem nevoie, mai ales atunci când ne facem aprovizionarea pe nemâncate. Pregătește din vreme o listă cu ce ai nevoie și nu te abate de la ea. Mănâncă bine înainte de a ieși din casă, ca să nu fii tentată să cumperi tot ce-ți face cu ochiul.
Împachetează corespunzător ce e de pus la frigider și fă în așa fel încât ceea ce consumi mai rapid să fie în față, iar ceea ce ține mai mult să fie așezat în spate. Astfel nu riști ca unele alimente să expire ș
Multe alimente se pot conserva fie la borcan, fie la congelator. Este indicat să achiziționezi și un aparat de vidat, util atât pentru vidarea caserolelor, cât și a pungilor alimentare. Puse în pungi și vidate, mâncărurile țin mai multe zile și își păstrează și prospețimea
Avem deseori tendința să înghesuim haotic în frigider cât mai multe alimente și mâncăruri gătite. Așază-le în ordinea în care le consumi și evită excesele. Depozitează mai multe în congelator decât pe rafturi.
Ca să eviți risipa și să ai grijă de siluetă, cel mai bine e să pui pe listă nu doar ce alimente ai nevoie, ci și cât anume, făcând un calcul cât mai exact cu putință. Mai bine iei mai puțin, decât să arunci.
Când nu știi ce să gătești, nu te repezi din nou la cumpărături, dacă frigiderul e încă plin. Adună ce ingrediente găsești și inventează o rețetă de mâncare sau de desert din ce ai la îndemână.
Păstrează semințele de la dovleci, de la lămâi, de la cireșe și de la alte fructe sau legume. Usucă-le, apoi pune-le în pământ, în grădină sau în fața blocului.
Când nu știi ce să gătești, nu te repezi din nou la cumpărături, dacă frigiderul e încă plin. Adună ce ingrediente găsești și inventează o rețetă de mâncare sau de desert din ce ai la îndemână.
Tot ce nu folosești imediat și are viață scurtă, poate fi păstrat cu ușurință la congelator. Așadar, porționează, ambalează în pungi, etichetează și pune la congelator orice nu se consumă în decurs de 2-3 zile.
Ca să eviți haosul din frigider, dar și excesele alimentare, cel mai bine este să porționezi ingredientele conform rețetelor pe care le gătești. Nu vei face mai multă mâncare decât e necesar și nu vei mai risipi mâncarea.
Nu toate produsele expiră exact la data imprimată pe ambalaj. Termenul poate fi întârziat cu 2-3 zile. Te poți baza și pe simțurile tale atunci când desfaci un ambalaj. Firește, nu trebuie să supralicitezi termenul.
Ori de câte ori faci cafea la ibric, păstrează zațul. Poți să-l folosești în cosmetică (măștile cu zaț de cafea învigorează și catifelează pielea) sau ca fertilizator pentru plante.
Mulți obișnuiesc să curețe coaja fructelor și legumelor, în ciuda faptului că acestea sunt bogate în vitamine și minerale. Spală-le bine! Poți pune apă cu bucăți de coji în cuburile pentru gheață și le poți folosi pentru aromarea băuturilor.
Ceapa verde, salata, mărarul, pătrunjelul, busuiocul și alte ierburi aromatice pot fi sădite în jardiniere în balcon.
Cel mai simplu este să-ți faci un plan cu ce gătești vreme de o săptămână, în amănunt. Așa vei ști exact de ce anume ai nevoie și ce trebuie să pui pe lista de cumpărături.