1. home
  2. Risipa alimentara

               Deși sunt obținute cu multă muncă, energie, resurse și pasiune, în România se aruncă anual la gunoi milioane de tone de alimente. 

Un moment bun să începem să schimbăm ceva poate fi chiar pe 29 septembrie, de Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare.

Dacă înțelegem de unde vine mâncarea pe care o cumpărăm și câte resurse se consumă pentru obținerea ei, vom învăța să o respectăm mai mult. 

Și dacă fiecare dintre noi alege să contribuie la reducerea risipei, atunci chiar putem schimba ceva.


Înainte să aruncăm un fruct, e bine de știut că:


  • Atunci când sunt proaspete, fructele sunt tari la atingere.
  • Când încep sa se treacă, devin mai moi si au un aspect deshidratat.
  • Dacă descoperi un fruct mai moale, îndepărtează acea parte și consumă ce a rămas bun. 
  • Un caz special sunt bananele. Nu trebuie să le arunci dacă devin puțin moi. Poți sa le pui în blender și să-ți faci un smoothie. 


Înainte să cumpărăm legumele pentru o rețetă, e bine de știut că:


  • E mereu bine să cumperi doar ce vrei să gătești.
  • Dacă nu folosești toate legumele, ai grijă să le păstrezi în frigider
  • Stabilește din start ce cantitate de legume ai nevoie. Fă-ți lista de cumparaturi.


Înainte să aruncăm pâinea, e bine de știut că:


  • Atunci când începi o pâine, e bine s-o pui la loc în ambalajul original, pe care trebuie să-l strângi bine.
  • Dacă pâinea sau produsele de panificație nu au ambalaj, acestea trebuie ferite de mucegai și umiditate
  • Învelește pâinea sau produsele de panificație într-un șervețel


Pentru a evita risipa produselor lactate e bine știut că:


  • Produsele ar trebui aranjate în frigider in funcție de valabilitate
  • Produsele cu valabilitate mai mare pot sta în frigider pe un raft mai jos
  • Iaurturile și lactatele ar trebui să stea în partea de sus
  • Putem marca cu produsele aflate cu 3 zile înainte de termenul de expirare cu un marker și le putem vedea mai ușor 

Codul Manierelor Anti-Risipă

Cum să păstrezi alimentele proaspete

Bananele se înnegresc?

Le poți prelungi prospețimea până la 3 săptămâni dacă le așezi și le păstrezi, la temperatura camerei, cu cotorul scufundat într-un bol cu apă.

Făina are fluturi?

Ca să eviți asta, păstreaz-o în recipiente de sticlă și pune deasupra 2 frunze de dafin. Insectele nu vor mai apărea, iar prospețimea făinii se va păstra multă vreme.

Legumele se veștejesc?

Castraveții, apio (tulpinile de țelină) și morcovii țin mai mult timp dacă îi înfășori în folie de aluminiu și îi așezi apoi în compartimentul pentru legume de la frigider.

Pâinea prinde mucegai?

Ca să eviți asta, pune în punga în care ții pâine o tulpină de țelină verde.

Cașcavalul se usucă?

După ce ai tăiat o parte din el, vezi că marginile se întăresc, încât abia mai reușești să manevrezi cuțitul. Ei bine, iată soluția: de fiecare dată când tai o felie de cașcaval, unge cu unt partea tăiată, învelește cașcavalul în hârtie și pune-l la frigider. Va rămâne proaspăt și nu se va întări.

Cartofii curăţaţi se oxidează rapid?

Ai nevoie de cartofi la o rețetă, dar ei se înnegresc imediat ce-i cureți. Ei bine, după ce i-ai curățat și tăiat conform indicațiilor din rețete, îi poți ține scufundați în apă amestecată cu o linguriță de oțet.

Biscuiţii se întăresc?

Ții fursecurile și biscuiții într-un recipient de sticlă, dar ei se usucă în timp, de riști să-ți spargi dinții când muști dintr-unul. Ca să previi asta, pune în acel borcan și o 7 jumătate de felie de pâine. Pâinea îi va menține moi și proaspeți.

Brânza prinde mucegai?

Ai desfăcut ambalajul și a mai rămas brânză, care în scurt timp prinde puf albastru de mucegai. Tai partea mucegăită și o arunci, speli brânza și o scufunzi într-o caserolă umplută pe ¾ cu apă în care amesteci o lingură de sare. Închizi cutia și o poți ține la frigider chiar și 3 luni. Procedezi astfel cu telemeaua proaspătă, mozarella, feta.

Avocado se înnegrește?

Ca să-l menții proaspăt, păstrează-l într-o pungă de hârtie la frigider.

Laptele se acrește?

De cum desfaci sticla, toarnă un vârf de cuțit de sare în lapte și ține-l la frigider. Sarea va întârzia fermentarea lui.

Bulionul sau pasta de tomate capătă mucegai?

Cum desfaci borcanul sau sticla, după ce folosești cât ai nevoie, pune deasupra o lingură de ulei și întinde-o ușor, ca să sigilezi suprafața. Aerul va pătrunde mai greu, iar mucegaiul nu va mai apărea.

Mierea s-a cristalizat?

Pune borcanul în cuptorul cu microunde 3 minute, la temperatură minimă, iar consistența mierii își va reveni. Poți face asta și scufundând borcanul în bain-marie, cu grijă să nu fie apa prea fierbinte, iar borcanul foarte rece, că se poate crăpa.

Spune nu risipei alimentare