Friptură de porc pentru Revelion


Mod de preparare
30 Min
Gata în
120 Min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Fel principal

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

  • 3 kg
    cotlet de porc fără os
  • 200 gr
    caise deshidratate
  • untură
  • sfoarăd e legat
  • 1 căpățână
    usturoi
  • cimbru
  • salvie
  • 300 ml
    vin alb
  • 2
    morcovi
  • 500 g
    telemea
  • 250 g
    făină
  • 5
    ouă
  • 1
    vânătă
  • 500 g
    smântână pentru gătit
  • 3 bucăți
    ceapă
  • 15
    măsline verzi fără sâmburi

Mod de preparare

  1. Etapă de gătit
    Legăm carnea cu caisele confiate
  2. Etapă de gătit
    Tăiem morcovul și-l aruncăm în tavă
  3. Etapă de gătit
    Tăiem ceapa și o aruncăm în tavă
  4. Etapă de gătit
    Strivim 5 căței de usturoi necurățați și îi punem în tavă
  5. Etapă de gătit
    Punem și câteva fire de pătrunjel
  6. Etapă de gătit
    Tăiem caisele care au rămas și le aruncăm în tavă
  7. Etapă de gătit

    Punem 1 pahar de vin peste legume, cimbru, sare grunjoasă și puțină apă


  8. Etapă de gătit

    Punem carnea peste legume


  9. Etapă de gătit
    Adăugăm lângă caisele confiate câte o frunză de salvie
  10. Etapă de gătit
    Ungem carnea cu untură în partea cu caisele și salvia
  11. Etapă de gătit
    Adăugăm sare și piper
  12. Etapă de gătit
    Băgăm la cuptor la 180 grade pentru 1 oră
  13. Etapă de gătit
    Tăiem vinetele cubulețe, fără să le curățăm și le călim în tigaie
  14. Etapă de gătit
    Tăiem jumătate de ceapă, în bucăți mai mari și o călim cu puțină apă, după ce călim vinetele, până devine transparentă
  15. Etapă de gătit
    Punem la scurs ceapa și vinetele pe un șervețel
  16. Etapă de gătit
    Amestecăm 250 gr făina, sare și 100 gr unt rece și facem aluatul pentru tartă
  17. Etapă de gătit
    Scoatem rotiul din cuptor și îl ungem cu zeama din tavă
  18. Etapă de gătit
    Acoperim tava în care este rotiul cu folie de aluminiu și-l băgăm din nou la cuptor
  19. Etapă de gătit
    Întindem aluatul pe hârtie pergament
  20. Etapă de gătit
    Punem aluatul cu tot cu hârtia pergament într-o tavă rotundă
  21. Etapă de gătit
    Amestecăm 3 ouă și 2 gălbenușuri cu sare, piper și smântănă lichidă
  22. Etapă de gătit
    Adăugăm măslinele
  23. Etapă de gătit
    Înțepăm aluatul din tavă cu furculița
  24. Etapă de gătit
    Tăiem brânza bucățele și o aruncăm în amestecul cu ou
  25. Etapă de gătit
    Adăugăm în tot amestecul vinetele și ceapa
  26. Etapă de gătit
    Condimentăm
  27. Etapă de gătit
    Amestecul cu legume, ou și brânză îl răsturnăm în tava cu aluatul
  28. Etapă de gătit

    Întindem umplura peste tot în tavă


  29. Etapă de gătit
    Băgăm la cuptor în jur de 25 de min
  30. Etapă de gătit
    Punem puțin unt într-o tigaie
  31. Etapă de gătit
    Tăiem jumătate de ceapă mărunt
  32. Etapă de gătit
    Punem ceapa la călit, adăugăm 2 caței de usturoi și un buchețel de salvie și le lăsăm să se înmoaie în unt
  33. Etapă de gătit
    Adăugăm un pic de oțet și lăsăm să se evapore puțin
  34. Etapă de gătit
    Adăugăm vin și lăsăm să se fiarbă puțin la foc mic
  35. Etapă de gătit
    Punem zeama din tavă peste sosul din tigaie
  36. Etapă de gătit
    Adăugăm în sos sare și piper – le mai lăsăm puțin să fiarbă și le oprim
  37. Etapă de gătit
    Așezăm carnea pe platou și adăugăm sosul din tigaie peste toată carnea
  38. Etapă de gătit
    Scoatem tarta din formă și o așezăm pe platou
  39. Etapă de gătit
    Deschidem șampania și ne veselim