Meniu de Crăciun pentru toata familia


Mod de preparare
20 min
Gata în
70 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Fel principal

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

1
conopidă
200 g
smochine
cotlet de porc, bucată întreagă
1 roată mică
cașcaval
1 ½ pachet de unt
2
ouă
cimbru
ceapă
usturoi
lapte
făină
1 kg
cartofi
morcovi
puțin vin
pătrunjel verde

Mod de preparare

1
Fierbem conopida în apă cu sare și o înlăturăm de pe foc atunci când încă este puțin tare. Pentru că va sta și la cuptor, nu este nevoie să fie complet gătită de la început
2
Legăm carnea cu sfoară, astfel încât să își păstreze o formă frumoasă, rotundă
3
Curățăm ceapa și morcovii, apoi tăiem câteva rondele de morcovi
4
Așezăm carnea în tavă și condimentăm cu sare și piper
5
Curățăm câțiva căței de usturoi
6
Adăugăm cimbru
7
Punem puțin ulei pe carne
8
Așezăm rondelele de morcovi sub carne, usturoi sfărâmat și ceapă tăiată mare
9
Adăugăm apă în tavă. Coacem timp de 40 de minute la 180 de grade
10
Fierbem cartofii în apă rece cu sare, pentru piure
11
Pregătim sosul bechamel. Topim untul și punem puțină făină. Turnăm lapte încet, în timp ce amestecăm cu grijă, să nu se facă cocoloașe
12
Condimentăm cu sare și piper
13
Adăugăm 2 gălbenușuri de ou, o mână bună de cașcaval afumat ras și amestecăm bine la temperatură scăzută
14
Ungem un vas de sticlă termorezinstentă cu unt moale. Punem apoi conopida în vas și apoi turnăm sosul. Radem cașcaval afumat deasupra, din belșug
15
Lăsăm la cuptor cam 10 minute
16
Curățăm 6 morcovi, pe care îi tăiem jumătăți pe lungime, cu grijă să păstrăm codița verde pe ambele părți
17
Punem ulei de măsline într-o tigaie în care apoi așezăm morcovii și punem capac peste
18
Când s-au fiert cartofii pentru piure strecurăm apa, pe care o păstrăm deoparte
19
Condimentăm cu sare și îi pasăm, adăugăm puțin lapte, amestecăm, apoi lăsăm piureul deoparte
20
Întoarcem morcovii în tigaie și îi stropim cu puțin ulei balsamic. Condimentăm cu sare și piper și îi lăsăm la foc mic
21
Scoatem conopida din cuptor
22
Pregătim sosul din unt, ceapă tocată mărunt și 2-3 smochine. Adăugăm puțin vin
23
Scoatem friptura din cuptor și îndepărtăm sfoara. Zeama de la carne o turnăm în sos și lăsăm puțin pe foc, să mai scadă. Mixăm puțin sosul să fie mai cremos
24
Scoatem morcovii pe un platou. Zeama de la morcovi o turnăm într-un bol și amestecăm cu mixerul. Mai adăugăm puțin ulei de măsline și oțet balsamic. Turnăm peste morcovi și punem pătrunjel proaspăt deasupra
25
Înainte de final, mai amestecăm puțin lapte în piure. Îl scoatem din oală
26
Turnăm sosul într-un bol separat
27
Tăiem carnea felii și aranjăm pe platou. În mijloc punem legumele din tavă, în afară de usturoi, iar sosul îl turnăm peste carne