Budincă de orez cu alune


Gata în
30 Min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Desert

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

  • 1 l
    lapte
  • 200 g
    orez cu bob rotund
  • 200 g
    unt
  • 250 g
    zahăr
  • 2
    ouă
  • 200 ml
    smântână lichidă
  • 100 g
    alune de pădure crude
  • 1 plic
    zahăr vanilinat
  • înghețată de vanilie

Mod de preparare

  1. Etapă de gătit
    Spălăm orezul în 2-3 ape. Alegem un orez cu bob rotund ca să fie mai cremos
  2. Etapă de gătit
    Fiebem la foc mic orezul cu laptele și cu 100 g de zahăr
  3. Etapă de gătit
    Amestecăm ca să nu se prindă de fundul oalei
  4. Etapă de gătit
    Peste orezul care fierbe adăugăm un pliculeț de zahăr vanilat
  5. Etapă de gătit
    Într-o tigaie punem alunele la prăjit și adăugăm 1-2 linguri zahăr și amestecăm până se caramelizează
  6. Etapă de gătit
    Scoatem alunele cu zahărul ars pe hârtie de pergament si lăsăm să se răcească. Zaharul se va întări
  7. Etapă de gătit
    Într-o crăticioară adăugăm 150g de zahăr ca să pregătim caramelul
  8. Etapă de gătit
    Peste zahărul topit adăugăm smântână lichidă și lăsăm să fiarbă, apoi adăugăm și untul
  9. Etapă de gătit
    Luăm crăticioara cu caramel de pe foc, amestecăm cu blenderul de mână și lăsăm apoi să se odihnească
  10. Etapă de gătit
    Sfărămăm alunele caramelizate cu făcălețul, apoi le punem în blender până și le facem pudră
  11. Etapă de gătit
    Peste orez adăugăm un ou și amestecăm foarte bine
  12. Etapă de gătit
    Turnăm orezul în forme de brioșe
  13. Etapă de gătit
    Punem orezul la cuptor și lăsăm 15 minute până prinde o crustă subțire
  14. Etapă de gătit
    Pregătim farfurile de montat, scoatem orezul din forme pe farfurie, presărăm deasupra praf de alune
  15. Etapă de gătit
    Adăugăm o lingură de înghețată lângă orez, adăugăm deasupra caramel și decorăm cu o frunză de mentă