Cozonac pufos


Mod de preparare
60 Min
Gata în
360 Min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Desert
Aroma de neconfundat a sărbătorilor pascale.

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

Pentru aluat:
  • 1 kg
    făină
  • 4
    ouă
  • 1 cub
    drojdie
  • 400 g
    zahăr
  • 500 ml
    lapte
  • Esență de rom
  • Miez de nucă
  • Coajă de lămâie
  • Sare
  • Ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură:
  • 200 g
    nucă pisată
  • 4
    albușuri
  • 300 g
    zahăr
  • 50 g
    cacao
  • Esență de rom

Pentru crème patissiere:
  • 300 ml
    lapte
  • Zahăr
  • 4
    gălbenușuri
  • 1 lingură
    făină
  • 150 g
    unt
  • 50 ml
    smântână lichidă
  • Zahăr vanilat
  • Esență de vanilie

Mod de preparare

  1. Etapă de gătit

    Aluat

    Cernem 1 kg de făină într-un bol.
  2. Etapă de gătit
    Adăugăm un vârf de sare.
  3. Etapă de gătit
    Punem laptele la încălzit cu 2 linguri mari de zahăr.
  4. Etapă de gătit
    Adăugăm coaja de la o lămâie.
  5. Etapă de gătit
    Punem laptele pe foc și îl lăsăm doar să se încălzească.
  6. Etapă de gătit
    Amestecăm cu un tel până se dizolvă zahărul.
  7. Etapă de gătit
    Într-un vas sfărâmăm un cubuleț de drojdie proaspătă.
  8. Etapă de gătit
    Turnăm peste drojdie puțin lapte călduț cu zahăr și amestecăm până se dizolvă drojdia.
  9. Etapă de gătit
    Adăugăm puțină sare peste drojdia cu lapte.
  10. Etapă de gătit
    Separăm albușurile de gălbenușuri.
  11. Etapă de gătit
    Amestecăm cu un tel gălbenușul cu zahărul până când se topește tot zahărul.
  12. Etapă de gătit
    Punem gălbenușurile amestecate cu zahăr peste laptele călduț.
  13. Etapă de gătit
    Adăugăm puțină esență de rom.
  14. Etapă de gătit
    Peste lapte adăugăm și drojdia.
  15. Etapă de gătit
    Turnăm toată compoziția peste făină și încorporam încet.
  16. Etapă de gătit
    Frământăm până se omogenizează.
  17. Etapă de gătit
    Scoatem compoziția din bol și o punem pe un blat.
  18. Etapă de gătit
    Continuăm să frământăm adăugând ulei.
  19. Etapă de gătit
    Punem aluatul frământat într-un bol, acoperim cu un șervet de bucătărie și lăsăm la dospit timp de 30 min – o oră.
  20. Etapă de gătit

    Crème patissiere

    Punem laptele la încălzit cu o lingură mare de zahăr și esență de vanilie.
  21. Etapă de gătit
    Amestecăm până se dizolvă zahărul.
  22. Etapă de gătit
    Într-un bol amestecăm gălbenușurile împreună cu o lingură mare de zahăr până se dizolvă zahărul.
  23. Etapă de gătit
    Adăugăm o lingură rasă de făină peste gălbenușurile amestecate cu zahăr și amestecăm cu bine.
  24. Etapă de gătit
    Încorporăm laptele calduț, amestecând încontinuu cu un tel.
  25. Etapă de gătit
    Turnăm toată compoziția într-o oală, la foc mic, amestecând încontinuu cu un tel, până începe să se îngroașe.
  26. Etapă de gătit
    Mai adăugăm lapte și amestecam încontinuu.
  27. Etapă de gătit

    Luăm de pe foc, adăugăm untul și amestecăm.


  28. Etapă de gătit
    Adăugăm și smântâna lichidă.
  29. Etapă de gătit

    Turnăm într-o forma, acoperim cu folia și ne asigurăm că este bine întinsă și punem la frigider.


  30. Etapă de gătit

    Umplutura

    Batem spumă albușurile și apoi amestecăm cu zahărul.
  31. Etapă de gătit
    Peste albușurile bătute spumă strecurăm cacao.
  32. Etapă de gătit
    Încorporăm încet, amestecând de jos în sus ca să își păstreze volumul.
  33. Etapă de gătit
    Adăugăm esența de rom.
  34. Etapă de gătit
    Adăugăm nucă pisată și amestecăm încet, de jos în sus.
  35. Etapă de gătit
    Punem o oală pe foc cu o lingură de unt.
  36. Etapă de gătit
    Adăugăm untul topit și amestecăm.
  37. Etapă de gătit

    Montarea cozonacului

    Presărăm făină pe blat.
  38. Etapă de gătit
    Tăiem o bucată din aluat și o întindem cu un sucitor.
  39. Etapă de gătit
    Întindem umplutura până în margini ca să se lege.
  40. Etapă de gătit
    Rulăm cozonacul și îl punem în forma de cozonac acoperită cu hârtie de pergament umezită.
  41. Etapă de gătit
    Lăsăm să crească aproximativ 30 minute.
  42. Etapă de gătit
    Separăm un gălbenuș de ou și amestecăm cu puțină apă.
  43. Etapă de gătit
    Cu o pensulă ungem partea de sus a cozonacului cu gălbenușul de ou.
  44. Etapă de gătit
    Încingem cuptorul la 190 de grade și lăsăm timp de 15 de minute, apoi scădem temperatura la 170 de grade pentru încă 25 de minute.
  45. Etapă de gătit
    Scoatem cozonacul de la cuptor și lăsăm să se răcească.
  46. Etapă de gătit
    Scoatem crema patissiere de la frigider și o dăm puțin în blender.
  47. Etapă de gătit
    Punem pe farfurie felii de cozonac și ornăm cu cremă.