Cozonac pufos


Mod de preparare
60 min
Gata în
360 min
Nivel de dificultate

Categorie
  • Desert
Aroma de neconfundat a sărbătorilor pascale.

Ingrediente

Ingrediente pentru
 
Porții

Pentru aluat:
1 kg
făină
4
ouă
1 cub
drojdie
400 g
zahăr
500 ml
lapte
Esență de rom
Miez de nucă
Coajă de lămâie
Sare
Ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură:
200 g
nucă pisată
4
albușuri
300 g
zahăr
50 g
cacao
Esență de rom

Pentru crème patissiere:
300 ml
lapte
Zahăr
4
gălbenușuri
1 lingură
făină
150 g
unt
50 ml
smântână lichidă
Zahăr vanilat
Esență de vanilie

Mod de preparare

1

Aluat

Cernem 1 kg de făină într-un bol.
2
Adăugăm un vârf de sare.
3
Punem laptele la încălzit cu 2 linguri mari de zahăr.
4
Adăugăm coaja de la o lămâie.
5
Punem laptele pe foc și îl lăsăm doar să se încălzească.
6
Amestecăm cu un tel până se dizolvă zahărul.
7
Într-un vas sfărâmăm un cubuleț de drojdie proaspătă.
8
Turnăm peste drojdie puțin lapte călduț cu zahăr și amestecăm până se dizolvă drojdia.
9
Adăugăm puțină sare peste drojdia cu lapte.
10
Separăm albușurile de gălbenușuri.
11
Amestecăm cu un tel gălbenușul cu zahărul până când se topește tot zahărul.
12
Punem gălbenușurile amestecate cu zahăr peste laptele călduț.
13
Adăugăm puțină esență de rom.
14
Peste lapte adăugăm și drojdia.
15
Turnăm toată compoziția peste făină și încorporam încet.
16
Frământăm până se omogenizează.
17
Scoatem compoziția din bol și o punem pe un blat.
18
Continuăm să frământăm adăugând ulei.
19
Punem aluatul frământat într-un bol, acoperim cu un șervet de bucătărie și lăsăm la dospit timp de 30 min – o oră.
20

Crème patissiere

Punem laptele la încălzit cu o lingură mare de zahăr și esență de vanilie.
21
Amestecăm până se dizolvă zahărul.
22
Într-un bol amestecăm gălbenușurile împreună cu o lingură mare de zahăr până se dizolvă zahărul.
23
Adăugăm o lingură rasă de făină peste gălbenușurile amestecate cu zahăr și amestecăm cu bine.
24
Încorporăm laptele calduț, amestecând încontinuu cu un tel.
25
Turnăm toată compoziția într-o oală, la foc mic, amestecând încontinuu cu un tel, până începe să se îngroașe.
26
Mai adăugăm lapte și amestecam încontinuu.
27

Luăm de pe foc, adăugăm untul și amestecăm.


28
Adăugăm și smântâna lichidă.
29

Turnăm într-o forma, acoperim cu folia și ne asigurăm că este bine întinsă și punem la frigider.


30

Umplutura

Batem spumă albușurile și apoi amestecăm cu zahărul.
31
Peste albușurile bătute spumă strecurăm cacao.
32
Încorporăm încet, amestecând de jos în sus ca să își păstreze volumul.
33
Adăugăm esența de rom.
34
Adăugăm nucă pisată și amestecăm încet, de jos în sus.
35
Punem o oală pe foc cu o lingură de unt.
36
Adăugăm untul topit și amestecăm.
37

Montarea cozonacului

Presărăm făină pe blat.
38
Tăiem o bucată din aluat și o întindem cu un sucitor.
39
Întindem umplutura până în margini ca să se lege.
40
Rulăm cozonacul și îl punem în forma de cozonac acoperită cu hârtie de pergament umezită.
41
Lăsăm să crească aproximativ 30 minute.
42
Separăm un gălbenuș de ou și amestecăm cu puțină apă.
43
Cu o pensulă ungem partea de sus a cozonacului cu gălbenușul de ou.
44
Încingem cuptorul la 190 de grade și lăsăm timp de 15 de minute, apoi scădem temperatura la 170 de grade pentru încă 25 de minute.
45
Scoatem cozonacul de la cuptor și lăsăm să se răcească.
46
Scoatem crema patissiere de la frigider și o dăm puțin în blender.
47
Punem pe farfurie felii de cozonac și ornăm cu cremă.